Фото: соцмережі

Угорський фізик, який став лауреатом Нобелівської премії, вирішив передати нагороду Україні

Угорський вчений Ференц Краус, який став лауреатом Нобелівської премії з фізики має намір передати свою частину нагороди жертвам війни в Україні. 

Про це повідомляє Portfolio.

Ференц Краус з Інституту Планка (Німеччина) став одним із трьох лауреатів Нобелівської премії з фізики 2023 року. Разом з ним премією відзначили П'єра Агостіні (Університет Огайо, США) і Анн Л'Юйє (Лундський університет, Швеція). Вчені розділять між собою 11 млн шведських крон (майже €947 тис.) нагороди.

Проте Краус після здобуття Нобелівської премії дав інтерв'ю радіостанції Deutschlandfunk, у якому заявив, що передасть свою частку в засновану ним півтора року тому асоціацію Science4People. Її мета – об'єднати людей зі світу науки для надання допомоги постраждалим від війни в Україні, ідеться у статті. 

Водночас на сайті організації вказано, що вона допомагає дітям, котрі втратили свої домівки на сході України й котрих евакуювали на захід країни.

Нагадаємо, Володимир Зеленський і ув’язнений Олексій Навальний цього року номіновані на цьогорічну Нобелівську премію мируПовний список номінантів залишається в таємниці, але оприлюднені імена включають еколога Грету Тунберг, лідера російської опозиції Володимира Кара-Мурзу та китайського протестувальника Пен Ліфа. Лауреат отримає не лише медаль і диплом, а й 11 мільйонів шведських крон (близько 812 000 фунтів стерлінгів).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.10.2023 09:57