Фото ілюстративне. Джерело: "Мілітарний"

Нова допомога від США на $200 млн: яку зброю отримають ЗСУ (перелік)

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден 12 грудня на зустрічі із Володимиром Зеленським у Вашингтоні оголосив про виділення Україні допомоги на 200 мільйонів доларів Він запевнив, що Збройні сили України отримають потрібне озброєння швидко.

На сайті Пентагону опублікували перелік зброї, яке Білий дім надасть Україні із запасів Міністерства оборони США. Зокрема, до нього увійдуть:

  • ракети AIM-9M для ППО;
  • компоненти системи протиповітряної оборони;
  • додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди; 
  • високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM);
  • ракети з оптичним відстеженням (TOW);
  • протитанкові системи Javelin та AT-4;
  • понад 4 мільйони боєприпасів для стрілецької зброї; 
  • боєприпаси для знешкодження перешкод; 
  • обладнання для захисту критично важливої національної інфраструктури;
  • запчастини, генератори, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

У Пентагоні вказують, що з серпня 2021 року це 53-й пакет обладнання від США для України. У оборонному відомстві вкотре закликали Конгрес якнайшвидше схвалити додатковий запит президента Джо Байдена щодо допомоги Україні.

"Безпекова допомога Україні залишається розумною інвестицією в нашу національну безпеку. Вона стримує потенційну агресію в інших частинах світу, водночас зміцнюючи нашу оборонно-промислову базу та створюючи висококваліфіковані робочі місця для американського народу", — додали вони.

Яку суму допомоги США передали Україні з січня 2022 року

Україна отримала від Сполучених Штатів Америки з січня 2022 року по 31 жовтня 2023 року 75,4 мільярда доларів. Туди увійшла гуманітарна, фінансова та військова допомога. Про це свідчать дані Ради з міжнародних відносин (CFR). 

У рамках підтримки під час агресії Російської Федерації Україна отримала від союзників таку допомогу:

  • На гуманітарні потреби 3,9 мільярда доларів (4%). Екстрена продовольча допомога, охорона здоров'я, підтримка біженців, та інша гуманітарна допомога. 
  • Фінансова допомога 26,4 мільярда доларів (35%). Бюджетна допомога через Фонд підтримки економіки, позики, та інша фінансова підтримка. 
  • Загальна військова допомога 46,3 мільярда доларів (61%). З них:

– Допомога у питаннях безпеки 18,3 мільярда доларів (24%). Навчання, спорядження, озброєння, матеріально-технічне забезпечення тощо. 

– Зброя та спорядження 23,5 мільярда доларів (31%). Озброєння та спорядження із запасів Міністерства оборони.

 Субсидії та позики для озброєння та спорядження 4,5 мільярда доларів (6%).

Нагадаємо, у США закінчуються гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 мільярдів доларів, серед яких понад 60 мільярдів доларів для України. Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів. На цьому тлі президент України Володимир Зеленський перебуває з робочим візитом у США.

Джо Байден на спільній прес-конференції у Вашингтоні із Володимиром Зеленським зазначив, що у Конгресі є двопартійна підтримка України, тому він готовий піти на компроміс щодо питання фінансування кордону, адже "саме так працює демократія". 

Крім цього, Байден вкотре наголосив на підтримці Україні й чітко окреслив кінцеву мету війни. Ціллю, за його словами, є остаточна перемога України над Росією. Також він запевнив, що Україна стане членом НАТО після перемоги у війні з РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.12.2023 02:58