Фото ілюстративне. Джерело: aljazeera

Нова ера ядерних озброєнь: три країни світу нарощують потенціал, — ЗМІ

США та Росія володіють понад 90% світового ядерного арсеналу. Але Китай намагається від них не відставати. Тож світ невпинно рухається до нової ери ядерних озброєнь.

Такий висновок зробили аналітики видання Al Jazeera. На думку авторів статті, зупинити гонку озброєнь буде складніше, ніж під час холодної війни, оскільки тепер у ній беруть участь уже три держави — Росія, США та Китай.

Запобігання поширенню ядерної зброї

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, який підписали 1968 року, зобов'язує ядерні держави "за можливості швидше досягнути припинення гонки ядерних озброєнь і вжити ефективних заходів для ядерного роззброєння". За оцінками аналітиків, ядерний арсенал дев'яти країн світу — Китаю, Франції, Індії, Ізраїлю, Північної Кореї, Пакистану, Росії, Великої Британії та США — складає близько 13 тисяч ядерних боєголовок. Однак це лише вершина айсберга, деяка інформація може бути прихована.

У лютому 2022 року російський диктатор Володимир Путін наказав перевести сили стримування на особливий режим бойового чергування, а через рік, тобто в лютому 2023 року, Росія оголосила про припинення своєї участі в договорі зі США про стратегічні наступальні озброєння, що відчинило двері для нової та необмеженої гонки ядерних озброєнь. Її головними учасниками стали Москва, Вашингтон і Пекін.

На зорі ядерної доби Вашингтон сподівався зберегти монополію на свою нову зброю, але таємниці та технології, необхідні для створення атомної бомби, незабаром просочилися у світ.

Після закінчення холодної війни США та Росія значно скоротили свої ядерні арсенали. Кількість ядерних боєголовок у Росії зараз — 6 257 одиниць, у США — 5 550. Однак, попри обіцянки скоротити запаси ядерної зброї, Китай, Індія, Північна Корея, Пакистан і Велика Британія, а також, найімовірніше, Росія, нарощують і модернізують свої ядерні арсенали.

Концепція стримування зникає

Основною метою країн, що накопичують ядерну зброю, є досягнення так званого "ядерного стримування", ідеї, згідно з якою володіння ядерною зброєю захищає державу від потенційної ядерної загрози з боку її противників. Але війна в Україні виявила негативні сторони цієї концепції. Путін використав ядерні погрози не для безпосереднього захисту території Росії, а для того, щоби заборонити заходу допомагати Україні.

Це не вперше, коли Путін загрожує застосувати ядерну зброю. Він розглядав можливість його застосування під час військових дій у Криму 2014 року.

Біда полягає в тому, що ядерний вибух, незалежно від його розміру, має величезну руйнівну силу. Навіть ядерний заряд малої потужності (0,3 кілотонни) завдасть збитків, які набагато перевищують збитки від звичайної вибухівки.

"Я не думаю, що існує таке поняття, як тактична ядерна зброя. Будь-яка ядерна зброя, застосована у будь-який час, є стратегічним засобом докорінного перелому. Російські лідери ясно дали зрозуміти, що розглядатимуть будь-який ядерний удар як початок повномасштабної ядерної війни", — заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс.

Рішення диктатора Путіна призупинити участь Москви у договорах вказує на те, що, найімовірніше, після закінчення терміну дії договору 2026 року, вперше з 1972-го угоди про обмеження стратегічних ядерних озброєнь між США та Росією не буде.

За відсутності стримувального фактора Москва і Вашингтон протягом двох років зможуть подвоїти кількість своїх розгорнутих стратегічних ядерних боєголовок до трьох тисяч одиниць і більше, встановивши додаткові боєголовки на ракети наземного та морського базування. Все ускладнюється ще тим, що Китай також нарощує свій арсенал, що може призвести до тристоронніх перегонів ядерних озброєнь, які обіцяють лише велику нестабільність.

Договори про контроль над ядерними озброєннями значно знизили небезпеку ядерної загрози під час холодної війни, але зараз ці договори припиняють свою дію, погрожуючи ввести світ у невідомість.

Нагадаємо, що влада Корейської народно-демократичної республіки спустила на воду новий тактичний атомний підводний човен. За її словами, це віщує "початок нового етапу" для її військово-морського флоту.

Церемонія спуску відбулася з великим пафосом, притаманним таким заходам у Північній Кореї. На ній був присутній Кім Чен Ин, який анонсував більше над- і підводних суден із тактичною ядерною зброєю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 18.09.2023 10:13