Роберт Фіцо. Джерело: Facebook-сторінка Роберта Фіцо

Нова влада Словаччини виступила категорично проти військової допомоги Україні

Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтвердив, що не буде підтримувати військову допомогу Україні, як і попереджав під час виборчої кампанії. Він укотре закликав до мирних переговорів із Росією.

Про це повідомив Aktuality із посилання на заяву Фіцо під час виступу перед членами парламентського комітету з європейських справ перед самітом лідерів у Брюсселі. Новий прем’єр Словаччини наголосив, що не буде підтримувати військову допомогу Україні.

"Нехай краще 10 років ведуть переговори про мир, ніж 10 років вбивають одне одного без жодного результату", — сказав він.

Фіцо додав також, що, на його думку, на цьому етапі війни у Росії "більші територіальні здобутки, ніж в України". Також у виступі на комітеті він заявив, що не збирається підтримувати європейські санкції проти Росії без оцінки їхнього впливу на країни Євросоюзу.

Вибори у Словаччині: що відомо

У суботу, 30 вересня, у Словаччині пройшли дострокові парламентські вибори. Прогнозували, що від них залежатиме, чи продовжиться підтримка України цією країною.

Найбільше голосів виборців — понад 20% — отримала проросійська соціал-демократична партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення військової допомоги Україні. У неділю Фіцо заявив, що позиція його політичної сили не змінилася — "військової допомоги Україні не буде".

Захід стурбований позицією Фіцо щодо України. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель теж відреагував на вибори у Словаччині. Він відмовився коментувати результати голосування, але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

Нагадаємо, що у середу, 25 жовтня, лідер антиукраїнської партії Smer-SD Роберт Фіцо офіційно став новим прем'єр-міністром Словаччини. Також призначили новий уряд країни, в якому теж більшість недружніх до України політиків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.10.2023 12:13