Роберт Фіцо у словацькому парламенті. Джерело: aktuality.sk

У Словаччині новим прем’єр-міністром став антиукраїнський політик Фіцо

Лідер антиукраїнської партії Smer-SD Роберт Фіцо офіційно став новим прем'єр-міністром Словаччини. Також призначили новий уряд країни, в якому теж білість недружніх до України політиків.

Про це повідомило словацьке видання aktuality.sk. Президент Словаччини Зузана Чапутова затвердила склад нового уряду.

Зокрема, міністром оборони став скандальний колишній міністр внутрішніх справ Роберт Каліняк, який відомий своєю бійкою з колишнім прем'єром Словаччини Ігорем Матовичем. Також його підозрювали у хабарництві, але у серпні зняли всі звинувачення.

Міністерство закордонних справ очолив Юрай Бланар. Він заявляв про "громадянську війну в Україні", коли російські війська вторглися в нашу країну 2014 року, а також радив Києву зосередитися "на забезпеченні прав російськомовних мешканців".

Парламентські вибори у Словаччині відбулися у вересні. Тоді найбільше голосів набрала антиукраїнська партія Smer-SD, яку очолює Роберт Фіцо. Він відкрито виступає проти військової допомоги Україні, а також підтримує мирні переговори між нашою країною та Росією.

Очікується, що Фіцо також буде присутній на засіданні Європейської ради лідерів ЄС цього тижня в Брюсселі.

На початку жовтня президентка Словаччини Зузана Чапутова зробила нову заяву щодо пакета підтримки Україні, передачу якого відтермінували через перемогу на парламентських виборах проросійської партії. Словацька лідерка спростувала заяви про припинення військової допомоги.

Вибори у Словаччині: що відомо

У суботу, 30 вересня, у Словаччині пройшли дострокові парламентські вибори. Прогнозували, що від них залежатиме, чи продовжиться підтримка України цією країною.

Найбільше голосів виборців — понад 20% — отримала проросійська соціал-демократична партія Smer-SD колишнього премʼєр-міністра Роберта Фіцо, який виступав за припинення військової допомоги Україні. У неділю Фіцо заявив, що позиція його політичної сили не змінилася — "військової допомоги Україні не буде".

Захід стурбований позицією Фіцо щодо України. Зокрема, він сказав, що якби став прем’єр-міністром, Словаччина "не надсилатиме ще одну партію боєприпасів". Він також виступає проти вступу України в НАТО. Політолог і президент Інституту суспільних зв’язків Григорій Месежников вважає, що Фіцо намагається презентувати своє ставлення до Росії як "мирну" ініціативу.

Представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель теж відреагував на вибори у Словаччині. Він відмовився коментувати результати голосування, але наголосив, що до цього моменту від початку повномасштабної війни всі країни-члени ЄС демонстрували єдність у підтримці України.

Нагадаємо, що Збройні сили Словаччини прийняли на озброєння німецькі системи протиповітряної оборони MANTIS. Вони посилять охорону кордону країни з Україною. Їх будуть використовувати для захисту особливо важливих об'єктів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2023 16:59