Фото: Київська міська прокуратура

Перетинали кордон, використовуючи сиріт: нові деталі виїзду з країни родичів керівництва Служби у справах дітей

Київська міська прокуратура розпочала розслідування за заявою Офісу Омбудсмена Дмитра Лубінця про незаконний виїзд за кордон родичів керівництва столичної Служби у справах дітей.

Про це повідомила прес-служба прокуратури.

"За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Деснянської окружної прокуратури м. Києва розпочато кримінальне провадження за фактами, викладеними Уповноваженим Верховної Ради з прав людини про незаконний виїзд за кордон осіб у березні 2022 року під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини", — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що у межах розслідування перевірятиметься інформація про те, що посадовці Служби у справах дітей та сімʼї міста Києва та Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 організували виїзд за кордон кількох осіб, у тому числі своїх родичів, під виглядом працівників закладів, що супроводжують дітей під час евакуації за кордон.

Також правоохоронці перевірять інформацію й про те, що жоден із супроводжуючих, опинившись за межами нашої держави, не повернувся до України.

"Досудове розслідування проводиться за ознаками ч. 2 ст. 332 КК України — незаконне переправлення через державний кордон осіб призовного віку за попередньою змовою групою осіб. У межах слідства усім зазначеним у заяві фактам буде надана правова оцінка", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про виїзд за кордон родичів керівництва Служби у справах дітей

Днями уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що в результаті моніторингових візитів виявили, що посадовці Служби у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 відправили своїх близьких родичів супроводжувати дітей за кордон.

Лубінець заявив, що у березні 2022, коли тривали активні бойові дії поблизу Києва, 68 вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 міста Києва у супроводі 20 осіб евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь у Німеччині. Ці вихованці — діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

За інформацією німецьких супроводжуючих, з початку евакуації було 55 дітей, проте відповідно до наказу директора Центру до Німеччини евакуювали 68. Моніторингова група не змогла перевірити, де взялися 13 дітей, через ненадання інформації. До того ж кожен з супроводжуючих чоловіків звільнилися з посад після того, як опинилися за межами держави та жоден з них наразі не працює у цих органах.

Нагадаємо, з початку введення воєнного стану працівників ДПСУ намагалися підкупити 1125 разів на загальну суму понад 12,6 мільйона гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 04.07.2024 12:58