Фото: pixabay.com

Перелік рецептурних ліків не змінили: МОЗ розвіяв міфи щодо продажу препаратів з 1 квітня

Починаючи з 1 квітня, рецептурні ліки можна буде придбати в аптеці за електронним рецептом. Відповідне нововведення породило чимало міфів серед українців.

Про це повідомила прес-служба МОЗ.

Зокрема, найпоширеніший серед українців міф: на всі ліки тепер буде потрібен рецепт.

Проте у МОЗ заспокоїли, що рецепт потрібен лише на рецептурні ліки. Адже міністерство не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Однак тепер усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом.

Наступний міф: рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом.

У МОЗ спростовують і цю інформацію, адже ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. При цьому е-рецепт має низку переваг над паперовим бланком, а тому зручніший, зокрема і при регулярному прийомі ліків.

Міф третій: За відсутності світла буде неможливо отримати рецепт на ліки.

Міністерство охорони здоров'я зауважило, що за відсутності світла лікар випише пацієнту паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.

"Враховано ситуацію в регіонах, де ведуться бойові дії, — там для відпуску рецептурних препаратів рецепт не потрібен, окрім наркотичних (психотропних), сильнодіючих (отруйних речовин). Також військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, залучені волонтерські та благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу гуртово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт теж не потрібен", — зауважили в МОЗ.

Нагадаємо, раніше у МОЗ зауважили, що електронний рецепт поширюється на зареєстровані в Україні ліки, які продаються лише з дозволу чи поради лікаря за власні кошти пацієнта.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.04.2023 19:11