Нові санкції проти Росії можуть призвести до зростання цін на газ, - S&P

07 СЕРПНЯ 2017 18:43

З прийнятих США заходів може затягнутися будівництво Росією газопроводів. Прийняття Сенатом США нового закону про розширення списку санкцій проти Росії може призвести до зростання цін на газ. Повідомляє TrueUA з посиланням на RBC.UA 

Таку думку висловив у своєму звіті міжнародна рейтингова агенція S&P Global Raings. На думку аналітиків, вказаний закон вносить елемент невизначеності в європейський газовий ринок.

«Нещодавно ухвалений закон про введення США додаткових санкцій щодо Росії істотно збільшує невизначеність для європейських учасників газового ринку», - йдеться в звіті агентства.

Чи Можуть США перекрити російський газ Європі? На думку S&P Global Ratings, якщо у результаті введення нових санкцій «Газпрому» доведеться фінансувати будівництво нових трубопроводів самостійно, то з суто фінансової точки зору це не завдасть шкоди кредитоспроможності компанії. Однак у випадку, якщо санкції призведуть до значних затримок з будівництвом нових трубопроводів або скасування цих проектів (що не відповідає базовим сценарієм аналітиків), то це може зумовити зростання цін на газ, збільшення ризику перебоїв у постачанні російського газу і підвищення коефіцієнта використання сховищ та потужностей скрапленого газу.

Закон «Про протидію супротивникам США допомогою санкцій» набув чинності 2 серпня 2017 року. У відповідності з цим законом президент США, координуючи свої дії з союзниками, може вводити санкції щодо фінансування технічного обслуговування, розширення та будівництва трубопроводів для експорту енергоресурсів з Росії або постачання відповідного обладнання. Крім того, закон робить більш складним зняття санкцій щодо Росії в майбутньому.

Нагадаємо, на думку іншого міжнародного рейтингового агентства Moody's, підписання президентом США Дональдом ТРАМПОМ нового закону про можливості розширення санкцій відносно Росії прискорить відтік капіталу з Росії і створює загрозу відновлення зростання економіки країни.

 

Економіка, 07.08.2017 18:43