Високоточний реактивний снаряд малого діаметра GLSDB. Джерело: mil.in.ua

Нуланд підтвердила надання Україні крилатих бомб, яких іще немає на озброєнні в армії США

Американські бомби GLSDB незабаром будуть на фронті, їх зможуть використовувати українські військові. Це відбувається у рамках допомоги від США.

Про це заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд на брифінгу в Києві.

Вона нагадала, що від початку повномасштабного вторгнення росіян українським захисникам вдалося деокупувати 50% територій, які намагався захопити агресор. Також значних збитків завдано сухопутним військам Росії та її Чорноморському флоту. Це призвело до зростання української економіки від 4% до 5%, чому "країни світу мають позаздрити".

Також Нуланд наголосила, що США продовжують передавати Україні допомогу у сфері безпеки.

"Це включає нові інвестиції та нові системи озброєння, такі як легкі бомби малого діаметра (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), які прямують на фронт, а також підтримку відновлення оборонно-промислової бази України та нашої власної, щоб гарантувати, що ми можемо продовжувати боротися з тими, хто хоче вкрасти свободу", — зазначила Нуланд.

Заступниця держсекретаря США розповіла, що в Києві вона спілкувалася про клімат для міжнародних інвестицій і продовження розвитку українських інституцій, що необхідно для боротьби з корупцією та тіньовою економікою.

Що відомо про бомби GLSDB

GLSDB — малогабаритні високоточні снаряди, фактично — крилата бомба. Вона створена Boeing спільно з компанією SAAB та перебувають у розробці з 2019 року. GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 із ракетним двигуном M26. Може вражати цілі на відстані 150 кілометрів.

GLSDB можна стріляти з ракетних установок, таких як системи HIMARS і M270, що стоять на озброєнні України. Бомба оснащена крилами, які дозволяють їй "ковзати" до цілі, й ракетним двигуном, що забезпечує додаткову дальність. Відповідних снарядів наразі ще не має навіть на озброєнні в армії США.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Україна може отримати високоточні реактивні снаряди малого діаметра GLSDB. Їх Сполучені Штати Америки обіцяли ще 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.01.2024 23:39