Високоточний реактивний снаряд малого діаметра GLSDB. Джерело: mil.in.ua

Україна отримає від США першу партію високоточних крилатих бомб: ЗМІ назвали дату передачі снарядів

У середу, 31 січня, Україна може отримати високоточні реактивні снаряди малого діаметра GLSDB. Їх Сполучені Штати Америки обіцяли ще 2023 року.

Про це повідомила агенція Politico з посиланням на офіційного американського представника та трьох інших людей, які володіють інформацією стосовно перебігу перемовин.

"Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності для України, що, як очікується, прибуде на поле бою вже в середу", — йдеться у матеріалі.

Співрозмовники зазначили, що відповідних снарядів наразі ще не має навіть на озброєнні в армії США. Журналісти додали, що нова бомба, яка може пролетіти близько 150 кілометрів, стане "значним потенціалом для України".

"Це дасть українським військовим глибший ударний потенціал, якого вони не мали, та доповнить їхній арсенал далекобійного вогню", — акцентували джерела агенції.

Компанія Boeing (BA.N) вперше звернулася до США з проханням про купівлю та відправлення в Україну таких реактивних крилатих бомб восени 2022 року.

Що відомо про бомби GLSDB

GLSDB — малогабаритні високоточні снаряди, фактично — крилата бомба. Вона створена Boeing спільно з компанією SAAB та перебувають у розробці з 2019 року. GLSDB поєднує в собі авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 із ракетним двигуном M26. Може вражати цілі на відстані 150 кілометрів.

GLSDB можна стріляти з ракетних установок, таких як системи HIMARS і M270, що стоять на озброєнні України. Бомба оснащена крилами, які дозволяють їй "ковзати" до цілі, й ракетним двигуном, що забезпечує додаткову дальність.

Нагадаємо, що Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен запропонував очільнику уряду Греції Кіріакісу Міцотакісу передати або продати Україні військове спорядження в обмін на допомогу від Вашингтона на суму 200 мільйонів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 31.01.2024 00:10