Фото: Офіс президента України

США можуть передати Україні військову допомогу через іншу державу, — ЗМІ

Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен запропонував очільнику уряду Греції Кіріакісу Міцотакісу передати або продати Україні військове спорядження в обмін на допомогу від Вашингтона на суму 200 мільйонів доларів.

Про це інформує грецьке видання Kathimerini.

У листі Ентоні Блінкена відзначається інтерес США до оборонного потенціалу Греції, який може бути переданий Україні. Прем'єр-міністр Міцотакіс привітав лист як "важливий день" для національної оборони Греції та наголосив на глибині греко-американських відносин.

"Нас продовжує цікавити оборонний потенціал, який Греція могла передати або продати Україні. Якщо ці можливості становлять інтерес для України й доки уряд США не оцінить їх статус і цінність, ми можемо вивчити можливості можливого додаткового фінансування збройних сил Греції на суму до 200 мільйонів доларів", — зазначив Блінкен.

Раніше США дозволили продаж Греції винищувачів F-35 на суму 8,6 мільярда доларів. Ця пропозиція вписується в зусилля з підтримки України у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії.

За даними відкритих джерел, на озброєнні Греції перебувають системи ППО "Тор", "Оса", С-300, а також зенітні установки ЗУ-23-2 та боєприпаси до всіх перерахованих систем озброєння.

Нагадаємо, що історія із погодженням Конгресом США документа про військову допомогу Україні тягнеться з осені 2023 року. Президент Джо Байден запропонував конгресменам законопроект про національну безпеку на суму понад 100 мільярдів доларів, включно із 61 мільярдом на допомогу Києву. Документ не погодили республіканці, які заявляли, що хочуть додати до проекту закону норму посилення прикордонних і міграційних заходів на кордоні США й Мексики.

27 грудня президент США Джо Байден підписав останній пакет допомоги для України, на який були виділені кошти. Допомога, вартістю 250 мільйонів доларів, містила боєприпаси для засобів протиповітряної оборони, реактивних систем залпового вогню й артилерії, протитанкові засоби тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.01.2024 03:14