Скріншот з відео

Обстріл "Охматдиту" армією РФ: в Україні відреагували на фейкове відео пропагандистів

Російські Telegram-канали масово поширюють відеозапис, на якому невідома особа в одязі, схожому на уніформу співробітників Національної поліції України, наносить штучну кров на буцімто лікаря дитячої лікарні "Охматдит" начебто після російського ракетного удару. Це відео — сценічна робота російських пропагандистів.

Про це у Telegram-каналі повідомляє Центр протидії дезінформації.

У Центрі підкреслюють, що за словами пропагандистів, наслідки ракетного удару по дитячому медзакладу "зрежисував режим Зеленського". Проте, верифікувавши інформацію у Національній поліції України ЦПД повідомляє, що ці відеокадри є сценічною роботою ворожих пропагандистів, адже:

  • форма та взуття акторів повністю нові й чисті (у поліціянтів, які працювали на місці, форма запилена);
  • на відео у буцімто поліціянта відсутня поясна система (зброя, кобура, рація, аптечка тощо) та кавер (чохол для шолома). Також розміщення шеврона з символікою Нацполіції порушує правила носіння однострою;
  • протягом тривалого часу поліціянти не забезпечуються берцями, правоохоронці мають спеціальні кросівки;
  • волосся "лікаря" на відео ru-пропагандистів за всіма візуальними ознаками нагадує перуку. 
  • матеріали лікарського одягу в реальності та на відео абсолютно різні. Крім того, на формі справжнього лікаря є горизонтальний шов на спині. На формі російського актора — шов відсутній.

"З метою виправдання та відбілювання репутації російських терористів, ru-пропаганда вдається до поширення абсурдних і безглуздих відеофейків, які приречені на провал", — додали у Центрі протидії дезінформації.

Нагадаємо, що 8 липня під час масштабної атаки російська армія завдала удару по найбільшій дитячій лікарні України — київському "Охматдиту". Одразу ж у понеділок оприлюднили докази, що рашисти цілеспрямовано били по медичному закладу столиці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.07.2024 17:57