Фото: Getty Images \ Global Images Ukraine

Очільниця МВФ Георгієва назвала суму, яку потребує Україна цього року

Програма від Міжнародного валютного фонду, яка стала основою угоди з Україною й була схвалена 31 березня 2023 року, передбачає надання Києву до 2027 року понад 15 мільярдів доларів. Вона є каталізатором фінансової підтримки для України, зокрема на 2024 рік, на який, за прогнозами, Києву знадобиться 42 мільярди доларів. 

Про це повідомила на брифінгу у Вашингтоні очільниця МВФ Крісталіна Георгієва.

За її словами, в Україні є надзвичайна рішучість мати функціональну економіку. Попри війну, українська економіка демонструє зростання на рівні 5,3%, інфляція зберігається на рівні 3,2%, а збір податків становить близько 36% ВВП. 

Георгієва зазначає, що у МВФ є програма з Україною на 15,1 мільярда доларів. Вона розрахована на 48 місяців та є частиною загального пакета підтримки, який передбачає надання 122 мільярдів доларів протягом чотирьох років. 

"У березні ми дуже успішно завершили наш третій етап цієї програми. І це свідчить про те, що Україна змогла протистояти надзвичайно тривожній силі війни. Це дає передбачуваність українській владі, що фінансування буде. Підтримка України залишається стабільною. Це твердо", — каже Георгієва

Також вона заявила, що для фінансової підтримки України активізувалося багато країн, серед яких Японія, Канада, Британія та Південна Корея. Своєю чергою у МВФ оцінили фінансові потреби України на 2024 рік у 42 мільярди доларів

"Звичайно, нам доведеться продовжувати уважно стежити за ситуацією в країні, але дозвольте сказати таке. Найкращий спосіб розв'язати проблему — це зупинити війну. Ця війна, війна в Газі, чим менше цього буде у нас як людської раси, тим краще. І дивлячись на жінок в аудиторії, чим більше жінок у нас на керівних посадах, тим більше у нас шансів на мир", — зауважила очільниця МВФ.

Нагадаємо, 16 квітня МВФ зробив прогноз, що зростання економіки України за підсумками 2024-го становитиме 3,2%Наступного року очікується істотне зростання реального ВВП — до 6,5%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.04.2024 11:56