Фото ілюстративне. Джерело: mil.in.ua

Один з символів російсько-української війни. Що відомо про ракету "Нептун", яка допомагає ЗСУ нищити окупантів

Крилату ракету "Нептун" військові називають одним із символів повномасштабної російсько-української війни. Після знищення російського ракетного крейсера "Москва" про неї дізнався увесь світ.

TrueUA із посиланням на "Український мілітарний центр" розповідає про історію комплексу, його характеристики та бойове застосування.

Протикорабельна ракета "Нептун": історія створення

Розробка Р-360 "Нептун" силами КБ "Луч" стартувала у 2010 році. Ініціатором створення був Олег Коростельов. В той час на озброєнні ВМС України стояли радянські комплекси "Рубеж" та ракети "Термит", які запускалися з пускової установки 3С51М.

"Луч" розробляв даний вид озброєння за власний кошт. У 2012 році Україною були відкриті дослідно-конструкторські роботи по новій ракеті, що могло бути спеціальним кроком для підриву потенціалу оборонно-промислового комплексу країни.

Вже у 2013 році тодішньому міністру оборони Павлу Лебедєву показали випробування ракети "Нептун". Після чого він заявляв, що за п'ять років КБ "Луч" за власний кошт створило ефективний ракетний комплекс, серійне виробництво якого мало розпочатися у 2014-2015 роках.

Фото: "Український мілітарний центр"

Фото: "Український мілітарний центр"

Після анексії Криму у 2014 році, українські ВМС втратили 25-й дивізіон разом з приданим протикорабельним озброєнням, на ряду з захопленням великої частини флоту, ВМС втратили спроможності з захисту територіальних вод України. Саме у цей час над Україною нависла можливість агресії РФ з моря, яка могла включати висадку десантів або морську блокаду. Проте тимчасове рішення у вигляді 406-ї окремої артилерійської бригади ВМС з БМ-27 "Ураган" на озброєнні проблему вирішити не могло.

У вересні 2015 року на виставці "Зброя та безпека-2015" у брошурах суспільству вперше продемонстрували вигляд перспективної протикорабельної ракети. Навесні 2016 року, стало відомо, що були виготовлені перші льотні зразки цього озброєння.

Випробування Р-360 "Нептун" та РК-360МЦ "Нептун"

Перші публічні випробування ракети відбулися 30 січня 2018 року. 17 серпня 2018 року відбулися нові випробування на полігоні в Одеській області, в рамках яких "Нептун" успішно уразив морську ціль на відстані у 100 кілометрів.

5 грудня були проведені чергові випробування, під час яких протикорабельна ракета уразила ціль на відстані у 280 кілометрів, чим підтвердила заявлені виробником характеристики.

Оновлення ракети 

Оновлена ракета "Нептун" пройшла випробування 27 травня 2019 року на Одещині. Вона отримала нову головку самонаведення, системи навігації, гіроскоп, висотомір, аеродинамічні поверхні та стартовий двигун. З таким оновленням у ракети значно маневровість. Також вона отримала можливість виконувати політ на надмалій висоті, а система навігації змогла працювати в умовах радіоелектронної боротьби.

2 листопада 2019 року поблизу Чорноморського відбулися чергові успішні пуски ракети. Для проведення випробувань була закрита морська площа у 6,3 тисячі км².

2 квітня 2020 року були проведені випробування ракети з інертною бойовою частиною, у рамках яких була продемонстрована робота всіх систем керування і наведення. Пізніше, 27 квітня, були проведені випробування озброєння в умовах активної протидії засобів РЕБ. З 27 по 30 травня проводився залповий пуск двох ракет "Нептун", а 17 червня були проведені завершальні випробування.

Опис ракети

Р-360 "Нептун" — це ракета з нормальною аеродинамічною схемою, яка стартує з транспортно-пускового контейнера з використанням стартового двигуна. Перші зразки мали стартовий двигун від зенітних ракет комплексу С-125. Довжина ракети зі стартовим двигуном — близько п'яти метрів, стартова маса — 870 кілограмів. 

Фото: "Український мілітарний центр"

Фото: "Український мілітарний центр"

Маси бойової частини достатньо для ураження суден, які мають водотоннажність до 5000 тонн. Максимальна дальність польоту ракети не перевищує 300 кілометрів, а максимальна швидкість — 900 кілометрів на годину.

Комплекс РК-360МЦ "Нептун"

Ракета Р-360 "Нептун" входить до складу берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Він призначений для виявлення та ураження ворожих суден різних класів. До його складу входить пускова установка УСПУ-360, транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360, транспортна машина ТМ-360, командний пункт РКП-360, цілевказання комплексу надає РЛС висвітлення надводної обстановки "Мінерал-У".

До складу дивізіону входять шість пускових установок УСПУ-360, шість транспортно-заряджальних машин ТЗМ-360, шість транспортних машин ТМ-360 та один командний пункт КП-360. Боєкомплект дивізіону нараховує 72 ракети Р-360.

Фото: "Український мілітарний центр"

Фото: "Український мілітарний центр"

УСПУ-360 — це уніфікована мобільна пускова установка, що має чотири ракети Р-360 у транспортно-пускових контейнерах. Машина обладнана системою супутникового зв’язку, що дозволяє управляти комплексом віддалено після втрати КП дивізіону.

ТЗМ-360 — це машина, яка призначена для розміщення, транспортування та зберігання чотирьох ТПК з ракетами Р-360, за допомогою маніпулятора машина може самостійно перезарядити пускову установку менш ніж за 20 хвилин.

ТМ-360 — це машина, яка призначена для розміщення, транспортування та зберігання чотирьох ТПК з ракетами Р-360.

РКП-360 — це мобільний командний пункт, що обладнаний системами супутникового, КХ та УКХ зв’язку для управління елементами дивізіону.

Бойове застосування "Нептуна"

Перше бойове застосування відбулося під час повномасштабної російсько-української війни. Так, 3 квітня 2022 року з’явилася інформація, що ракети Р-360 уразили російський фрегат "Адмирал Эссен". 13 квітня 2022 року українські й російські ЗМІ повідомили про ураження протикорабельними ракетами російського крейсера "Москва". Згодом стало відомо, що крейсер був уражений двома ракетами, одна з яких викликала детонацію боєкомплекту і пожежу.

Фото: "Український мілітарний центр"

Фото: "Український мілітарний центр"

Експортний потенціал

Відомо, що декілька країн цікавилися закупівлею українського РК-360МЦ "Нептун", але найбільшого прогресу досягли у перемовинах з Індонезією. Меморандум про укладення контракту був підписаний у 2020 році. Відомо, що тривають перемовини з трьома країнами щодо придбання комплексу.

Нагадаємо, в Україні почати виробництво модифікованих версій ракет "Вільха" та "Нептун", які позитивно зарекомендували себе в перші місяці великої війни. Зокрема, виготовили нову версію ракети "Нептун" для ударів по наземних цілях.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.11.2023 06:26