Фото: "Суспільне"

Офіційно: Ізраїль заявив про початок наземної операції в Лівані

У ніч із 30 вересня на 1 жовтня ізраїльські війська розпочали наземні рейди на півдні Лівану в межах операції під назвою "Північні стріли", спрямованої проти сил організації "Хезболла".

Про це йдеться у повідомленні Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

У заяві вказується, що розпочалися "обмежені, локалізовані та цілеспрямовані рейди" по терористичних цілях "Хезболли" в прикордонній зоні на півдні Лівану. Операція була затверджена урядом Ізраїлю кілька годин тому і проводиться на основі точних розвідувальних даних. Рейди спрямовані на об'єкти та інфраструктуру "Хезболли", які розташовані в прикордонних селах й становлять загрозу для ізраїльських поселень на півночі.

Ізраїльські військові наголошують, що операція відбувається за методичним планом, підготовленим Генеральним штабом і Північним командуванням, до якого війська готувалися кілька місяців. Ізраїльські сухопутні війська також підтримуються авіацією та артилерією, які завдають ударів по військових об'єктах у регіоні.

У ЦАХАЛ зауважують, що планують продовжувати операцію залежно від розвитку ситуації та одночасно з бойовими діями в Газі та інших районах.

Раніше інформацію про початок операції "Північні стріли" поширили США. Ввечері 30 вересня речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що такі дані надіслав Ізраїль Штатам.

Водночас The Wall Street Journal зауважував, що в останні тижні суттєво почастішали перестрілки між ізраїльськими військовими й бойовиками ліванського угруповання "Хезболла", яке підтримує Іран. Водночас Вашингтон закликав Єрусалим утриматися від початку військової операції в Лівані та наполягав на пошуку мирного вирішення ситуації.

Нагадаємо, своєю чергою посол Лівану у Великій Британії Рамі Мортада заявляв, що наземне вторгнення Ізраїлю до Лівану призведе до сценарію "судного дня", внаслідок якого розпочнеться повномасштабний регіональний конфлікт на декількох фронтах. Зокрема, це призведе до радикалізації нового покоління в Європі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 01.10.2024 04:27