Фото: "Енергоатом"

Окупанти використовують ЗАЕС як військову базу: в "Енергоатомі" поінформували про ситуацію на станції

Російська Федерація зібрала на Запорізькій АЕС кілька тисяч озброєних окупантів. Вороги перетворюють станцію на військову базу.

Про це повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін в ефірі телемарафону 17 липня. На ЗАЕС впродовж останнього часу ситуація не покращилась, а обладнання, до якого мають доступ окупанти, фактично деградує.

"Фактично російські окупанти продовжують використовувати її як свою військову базу. Ми регулярно отримуємо повідомлення, що вони мінують нашу станцію", — сказав керівник НАЕК.

За його словами, наразі радіаційний стан на майданчику ЗАЕС контролюється завдяки датчикам радіаційного моніторингу, які розташовані за п'ять кілометрів від станції, на правому березі Дніпра.

Також в "Енергоатомі" зауважили, що на ЗАЕС перебувають інспектори МАГАТЕ, і їхня інформація допомагає розуміти, що відбувається на атомному об’єкті. Однак окупанти не допускають представників Агентства до всіх зон, які необхідно оглянути.

"Попри деградацію обладнання ми дуже чекаємо моменту, коли зможемо повернути контроль над станцією, аби відновити її повноцінну роботу", — додав Петро Котін.

Нагадаємо, "Енергоатом" застрахував усі чотири атомні станції України від ядерного інциденту на понад п'ять мільярдів гривень. Згідно з договором, страховка щодо Запорізької АЕС надається після звільнення станції від російських окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 17.07.2023 17:17