Скріншот із відео

Окупанти знищують історичну пам’ятку курган "Дід" у Маріуполі (відео)

У тимчасово окупованому Маріуполі російські загарбники руйнують археологічну пам'ятку п'ятого тисячоліття до нашої ери — курган "Дід".

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Росіяни знищують найбільшу історичну пам’ятку не тільки Маріуполя, але України та світу... Розлогий пагорб має сучасну висоту у шість метрів, а його діаметр сягає 70. Курган "Дід" датують V тисячоліттям до н.е., тобто він набагато старіший за місто і є ровесником Пірамід Єгипту", — заявив Андрющенко. 

До того ж посадовець опублікував відео, на якому видно як рашисти екскаваторами знищують історичну пам'ятку міста. За попередніми даними, росіяни планують на місці археологічної памʼятки зробити забудову.

Що відомо про курган "Дід"

Курган "Дід" відомий ще за старовинними мапами і саме так в них позначене його найменування. Курган "Дід" датують п'ятим тисячоліттям до нашої ери, тобто він набагато старіший за саме місто. Історики відносять курган до так званої ямної культури.

Фахівці зазначають, що курган не був похованням царських скіфів і золота в ньому нема, відтак, він не може бути привабливим для авантюристів чи шукачів скарбів. Отож курган "Дід" має лише науковий та історичний інтерес, адже є сучасником пірамід Стародавнього Єгипту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російські загарбники в окупованому Маріуполі Донецької області активно відбирають квартири місцевих мешканців. Щоб "легалізувати" свої злочини, вони створили спеціальні комісії, які визнають житло "безхозним".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 25.03.2024 18:42