Фото: golos.com.ua

Олімпіада-2024: МОК пояснив, за яких умов росіян і білорусів допустять до змагань

Спортсменам, які не мають зв’язків із російськими та білоруськими військовими й іншими державними службами та не підтримують війну, дозволять брати участь в Олімпіаді під нейтральним прапором.

Про це повідомив CNBC із посиланням на президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томаса Баха.

"Жодних команд, гімнів, жодних кольорів чи будь-якої національної символіки Росії та Білорусі. Але, з іншого боку, ми надаємо можливість спортсменам, які не підтримують війну та які не пов’язані з військовими чи іншими службами Росії чи Білорусі, змагатися як індивідуальним нейтральним спортсменам, а не як представникам своєї країни", — пояснив він.

На його думку, така система вже працює на чемпіонатах світу, континентальних чемпіонатах, Кубках світу.

"Українська сторона не на 100% задоволена, але вони прийняли це, тому що це можливість для українських спортсменів відібратися на Олімпійські ігри. Ми всі хочемо мати сильну українську команду в Парижі-2024. Я повертаюся до цінностей, тому що вони знову лежать в основі нашого рішення", — сказав Бах.

За його словами, Росія вимагає, щоби Міжнародний олімпійський комітет ігнорував світ. З іншого боку, Україна прагне повної ізоляції всіх із російськими паспортами. А це, вважає Бах, неможливо з огляду на цінності Олімпійської хартії. Тому МОК хоче захистити права окремих спортсменів, але покарати російську державу за порушення Олімпійської хартії.

"Потрібна співпраця з політикою, щоби донести свої цінності, щоби вашу організацію поважали. Не можна сказати, що ми не маємо нічого спільного з політикою і що ми живемо на якомусь острові чи в бульбашці. Деякі спортивні чиновники брешуть, коли кажуть, що спорт не має нічого спільного з політикою та грошима. Це неправильно. Ми повинні співпрацювати з політикою", — підсумував Томас Бах.

Томас Бах

Фото: CNN

Нагадаємо, що на участь в Олімпійських іграх 2024-го року запрошення від МОК отримали 203 країни. У цьому списку немає лише трьох держав світу — Гватемали (відсторонена МОК), Росії та Білорусі. Відсутність запрошення означає лише той факт, що ці країни не змагатимуться на Олімпіаді-2024 під своїм прапором. Але окремі спортсмени можуть взяти участь в Іграх як нейтральні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 05.09.2023 09:47