Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

Омбудсмен повідомив про зрушення у процесі обміну полоненими з РФ

Російська Федерація почала передавати Україні деяку інформацію про полонених. Для прогресу у цьому напрямку союзники повинні чинити тиск на країну-агресора.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Ми нарешті почали отримувати якусь інформацію від російської сторони щодо полонених. Ми під час останнього обміну обмінялись листівками. Ми разом з російською контрвізаві провели одночасно опитування військовополонених, тих, яких повертала Україна. В присутності моїх співробітників російські представники почули слова вдячності", — сказав омбудсмен.

Також, як зазначив Лубінець, в присутності українських представників сторона країни-агресора почула про тортури, ненадання медичної допомоги та навіть втрату кінцівок через те, що людям не надали вчасну медичну допомогу на російській території.

"Ми очікуємо, що буде реакція, принаймні у нас заплановане обговорення всієї цієї почутою інформації", — підкреслив Лубінець.

Омбудсмен висловив сподівання, що ці дії врешті-решт призведуть до того, що ворожа сторона допустить представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до полонених української армії. Лубінець наголосив на необхідності тиску на Москву та МКЧХ для забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо поводження з військовополоненими.

"Я не знаю, як ми ще повинні тиснути на росіян і МКЧХ, щоб нарешті росіян почали виконувати свої міжнародні зобов'язання, а ми перестали повертати наших військовополонених в такому жахливому фізичному стані. Ми маємо підтвердження, що наші полонені в Росії помирали від тортур", — додав Дмитро Лубінець.

Обмін полоненими 17 липня: що відомо

17 липня Україна провела масштабний обмін полоненими із Росією. Наша держава повернула з полону 95 військових. Цьому процесу активно сприяли Об'єднані Арабські Емірати.

Серед тих, хто повернувся з полону:

  • 49 воїнів ЗСУ (зокрема учасник "повітряного мосту", який добровільно зголосився вертольотом летіти на "Азовсталь", щоб допомогти заблокованим там підрозділам);
  • двоє військових з Повітряних сил;
  • 21 нацгвардієць;
  • 10 військових моряків;
  • семеро з Сил територіальної оборони;
  • п'ятеро прикордонників;
  • двоє з Державної спеціальної служби транспорту;
  • один захисник із добровольчого формування територіальної громади.

Усі звільнені цього разу — чоловіки: 88 рядових і сержантів, сім офіцерів. Це вже шостий обмін у 2024 році, здійснений за посередництва держави ОАЕ.

Нагадаємо, що на початку травня під час великодньої літургії Вселенський патріарх Варфоломій закликав Україну та Росію до обміну полонених у форматі "всіх на всіх".

За інформацією Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, станом на 24 травня у російському полоні перебувають 403 українки. Значна частина з них — цивільні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.07.2024 21:55