Фото: DW

ООН ухвалила резолюцію про негайне перемир'я між Ізраїлем та Сектором Гази: як голосувала Україна

У п'ятницю, 27 жовтня, Генеральна Асамблея Організації об'єднаних націй під час засідання ухвалила йорданську резолюцію. Вона закликає до гуманітарного перемир'я в Секторі Гази. 

"За" проголосували 120 країн, "проти" — 14, ще 45 утримались, пише UN News.

Як видно з результатів голосування, проти виступили Сполучені Штати, Ізраїль, Австрія, Хорватія, Чехія, Фіджі, Гватемала, Угорщина, Ізраїль, Маршаллові Острови, Мікронезія, Науру, Папуа-Нова Гвінея, Парагвай і Тонга. Україна, Німеччина та Велика Британія — утрималась. Росія голосувала — "за".

ООН проголосувала резолюцію за перемир'я між Ізраїлем та Палестиною

Фото: соцмережа Х (Twitter)

Зазначається, що у резолюції, написаній Йорданією, закликається до "негайного та тривалого припинення вогню", а також закликається до негайної гуманітарної допомоги, включно з відновленням водопостачання та електроенергії. Також там немає прямої згадки про ХАМАС або "захоплення заручників". 

Зазначимо, що, за інформацією ЗМІ, ввечері 27 жовтня сухопутні війська Ізраїлю розпочали наземну операцію в Секторі Гази. Після авіаційних ударів ЦАХАЛ залучає до операції Сухопутні війська. Атаки на Сектор Гази в останні дні почастішали і сухопутні війська сьогодні увечері розширюватимуть наземну діяльність.

Війна в Ізраїлі: що відомо

Бойовики ХАМАСу 7 жовтня розпочали вторгнення до Ізраїлю. Вони викрадали та вбивали мирних жителів, а відео своїх звірств викладали у соцмережі. У відповідь Армія оборони Ізраїлю оголосила про початок операції проти терористів, метою якої є їхнє знищення. ЦАХАЛ вже завдав ударів по місцях дислокації бойовиків у Секторі Гази.

Також Ізраїль планує наземну операцію у Секторі Гази. Наразі на кордоні Ізраїль зосередив сотні одиниць військової техніки. Наступ повинен був розпочатися 14-15 жовтня, однак його відклали через невідповідні погодні умови. The New York Times писав, що операція може затягнутися на місяці, бо воювати доведеться в щільній міській забудові, земля під якою пронизана тунелями, що використовуються ХАМАСом. Сам Сектор Гази є густонаселеною міською місцевістю, де живуть понад два мільйони людей.

Пізніше Армія оборони Ізраїлю заявила, що взагалі може скасувати наземну операцію у Секторі Гази, якщо ХАМАС звільнить усіх заручників і беззаперечно здасться. Кількість захоплених ХАМАСом заручників оцінюється в понад 200 людей.

Нагадаємо, 25 жовтня у ЗМІ з'явилася інформація, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу готовий відстрочити введення військ, щоб вести переговори про заручників.

Також журналісти поінформували, що сотні бойовиків палестинських терористичних угруповань із Сектора Гази пройшли спеціальну підготовку в Ірані незадовго до нападу на Ізраїль. Йдеться про навчання, яке відбулося у вересні поточного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 27.10.2023 23:51