Фото: УП

Оприлюднено проект українсько-російського договору, який обговорювали у квітні 2022 року, — NYT

У мережі оприлюднили подробиці умов переговорів, які Російська Федерація висувала Україні на початку великої війни у 2022 році. Основні вимоги країни-агресора стосувалися Криму, чисельності українських Збройних сил, заборони на приєднання до НАТО, санкцій та статусу російської мови.

Проекти українсько-російських договорів опублікували у The New York Times.

За даними джерела, текст угоди нібито обговорювався у квітні 2022-го, але так і не був підписаний. У підсумку переговори зазнали невдачі, але учасники підготували декілька текстів. Журналісти NYT зазначають, що отримали чернетки договорів від 17 березня та 15 квітня 2022 року, які показують суперницькі пропозиції й точки згоди двох країн, а також приватне "комюніке" з переговорів у Стамбулі 29 березня, в якому було підбито запропоновані підсумки.

"Документи проливають світло на розбіжності, які доведеться подолати", — йдеться у повідомленні NYT.

Відповідно до нереалізованої угоди:

– Росія спочатку хотіла, щоб Україна визнала захоплений Крим частиною РФ. До 15 квітня обидві держави могли виключити цей пункт із договору. Півострів залишався під російською окупацією, але без визнання цього Києвом. Сторони погодилися "розв'язати питання, пов'язані з Кримом", протягом 15 років мирним шляхом.

  • Україна пропонувала, що ніколи не вступить у Північноатлантичний альянс чи інші блоки.
  • Україні було дозволено вступити лише у Євросоюз.
  • Росія вимагала від України надати російській мові офіційний статус.
  • Москва вимагала скасувати всі санкції, запроваджені проти Росії із 2014 року.
  • Чисельність особового складу та військової техніки української армії вимагалося обмежити (до 100 тисяч осіб, 147 мінометів, 10 бойових вертольотів).
  • Київ хотів, щоб її союзники зобов'язувалися ввести війська на територію її країни у разі нового нападу. Серед країн-гарантів безпеки була Російська Федерація, туди намагалися включити й Білорусь.
  • Росіяни на старті переговорів також хотіли, щоб Київ "поступився" щодо Донбасу (визнала "Л/ДНР" в адміністративних кордонах Донецької та Луганської областей);
  • Мав місце й окремий список початкових вимог із семи пунктів, спрямований проти національної ідентичності України. Там, зокрема була прописана заборона називати місця на честь українських борців за незалежність.

Раніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна готова ознайомити Російську Федерацію з мирним планом. Це стане можливим за підсумками Глобального саміту миру, який проходить у Швейцарії.

Варто зазначити, що в листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський запевняв, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює, що війна з Російською Федерацією закінчиться переговорами. Саме тому Київ просуває Формулу миру глави держави Володимира Зеленського.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив, що Україна не хоче запрошувати Російську Федерацію на Саміт миру у Швейцарії, щоби країна-агресор не могла зірвати процес. Її залучать вже на наступному етапі через посередників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2024 16:59