Володимир Зеленський і Віола Амгерд. Джерело: швейцарські ЗМІ

Світ має підготувати умови для прямих переговорів України і РФ, — президентка Швейцарії

Очільниця Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд переконана, що Україна та Російська Федерація в певний момент сядуть за стіл переговорів. Для цього міжнародна спільнота повинна підготувати для цього підґрунтя.

Таку заяву Амгерд зробила на прес-конференції з президентом Володимиром Зеленським на старті Глобального саміту миру у Швейцарії, пише "Європейська правда".

Вона також наголосила, що мирний саміт у Швейцарії має на меті "надихнути мирний процес і вжити конкретних заходів у цьому напрямку".

Амгерд також підкреслила, що Російська Федерація своєю агресією проти України "найбільш серйозним чином порушила" мирний порядок, заснований на правилах, в основі якого лежить Статут ООН.

"Якщо ми хочемо надихнути процес до миру, Росія повинна також бути включена в нього в певний момент у майбутньому. Це зрозуміло всім", — вказала Амгерд, зазначивши, що міжнародна спільнота може "підготувати ґрунт для прямих переговорів між сторонами, що воюють".

"Саме тому ми зібрались тут", — сказала президентка Швейцарії.

Раніше очільник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна готова ознайомити Російську Федерацію з мирним планом. Це стане можливим за підсумками Глобального саміту миру, який проходить у Швейцарії.

Варто зазначити, що в листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський запевняв, що Україна відкрита для мирних ініціатив будь-яких країн, якщо вони виходять з необхідності повного виведення російських військ з суверенної території України. Водночас будь-який територіальний компроміс неприпустимий для Української держави.

Своєю чергою секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює, що війна з Російською Федерацією закінчиться переговорами. Саме тому Київ просуває Формулу миру глави держави Володимира Зеленського.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив, що Україна не хоче запрошувати Російську Федерацію на Саміт миру у Швейцарії, щоби країна-агресор не могла зірвати процес. Її залучать вже на наступному етапі через посередників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.06.2024 16:19