Фото: сторінка Віктора Орбана у соцмережі Х (Twitter)

Орбан "виправдався", чому на зустрічі з Путіним назвав війну в Україні "воєнною операцією"

У жовтні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Китаї. На цій зустрічі угорський прем'єр назвав російське вторгнення до України "воєнною операцією", а пізніше пояснив, чому так сталось.

Про це повідомляє Bloomberg.

"Це військова операція. Між двома країнами не було оголошення війни. Коли Росія оголосить війну, тоді буде війна. Ми повинні бути щасливими, що поки немає оголошення війни, адже тоді у РФ була б оголошена загальна мобілізація. Я нікому цього не бажаю", заявив Віктор Орбан.

Водночас угорський прем'єр сказав, що "буде радий" використати слово "війна" наступного разу, коли зустрінеться з Путіним, і "в нього буде в цьому потреба". Втім, очільник угорського уряду заявив, що найближчим часом не планує проводити двосторонню зустріч з президентом Росії.

Зазначимо, що правовий стан оголошення війни закріплений в Гаазькій конвенції про початок воєнних дій 1907 року. Там передбачено, що країни недвозначно повідомляють одна одній про те, що будуть застосувати свої збройні сили. Це оголошується трьома способами: шляхом ультиматуму, звернення до власного народу чи до народу ворожої країни. Сама ж процедура оголошення війни використовувалася востаннє в 1973 році за часів арабсько-ізраїльського конфлікту. Після цього почали використовувати термін не "війна", а "військовий конфлікт" чи "агресія".

Нагадаємо, що Віктор Орбан не виключає того, що Європейський Союз може обійти вето Угорщини щодо допомоги Україні. Для цього лідери ЄС можуть укласти окрему угоду між 26 іншими державами-членами на саміті, який відбудеться на початку 2024 року. Потенційний резервний варіант, який було запропоновано, полягає в тому, щоб країни-члени ЄС спрямовували гроші до Києва поза бюджетним процесом ЄС. За словами Орбана, цей варіант може бути цілком можливим.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.12.2023 15:22