Фото: Сайт президента Румунії

Падіння російських безпілотників у Румунії: президент країни зробив несподівану заяву

Президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив падіння російських безпілотників 4 вересня на території його країни. Він запевнив, що не було знайдено жодної деталі від дрона країни-агресорки.

Про це повідомило видання Digi24.

"Можу вам сказати, що не було ніякої деталі, ніякого безпілотника, ніякої частини будь-якого пристрою, який опинився б у Румунії. Ми здійснюємо повний контроль над нашим національним простором, ми перевірили абсолютно все, і можу заспокоїти населення: нічого не влучило в Румунію", — зауважив Йоганніс.

Також румунський лідер наголосив, що держава повністю контролює свій повітряний простір і має "надзвичайно сильні гарантії безпеки". Крім того, Йоганніс зауважив, що країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію".

"Звичайно, так, у нас є сценарій, так, у нас є план на кожен можливий інцидент. Це очевидно, але це не означає, що ми хочемо, щоби щось подібне сталося", — додав він.

Падіння російського дрона у Румунії: що відомо

У ніч на понеділок, 4 вересня, під час масованого обстрілу України російські дрони-камікадзе "Шахед" впали та вибухнули на території сусідньої Румунії.

Фото: Facebook Олега Ніколенка

Державна прикордонна служба України повідомила, що це відбулося неподалік Ізмаїльського порту.

"Це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО", — повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Він закликав партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав.

Нагадаємо, Міністерство оборони Румунії у спеціальній заяві засудило атаки на українські об’єкти та цивільну інфраструктуру. У румунському відомстві назвали їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні правила.

Водночас міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску заявила, що атаки Російської Федерації по інфраструктурі на півдні України несуть ризики для її країни, але вона заперечує, що до цього часу виникали будь-які загрозливі інциденти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 20:22