Фото: Liga.net

Паломництво в Умані на Рош га-Шана: прем'єр Ізраїлю звернувся до хасидів

Глава ізраїльського уряду Біньямін Нетаньягу закликав хасидів утриматися від традиційного паломництва в Умань під час свята Рош га-Шана. Це пов'язано з регулярними обстрілами з боку Російської Федерації.

Про це повідомляє The Times of Israel. За словами Нетаньягу, такі поїздки зараз небезпечні, а "люди повинні розуміти, на який ризик себе наражають", оскільки "коли вже летять ракети, сховатися там буде ніде".

Нетаньягу додав, що попросить уряд випустити офіційне попередження, хоча 28 серпня МЗС Ізраїлю вже випустило попередження про поїздки до України.

"У Європі пролилося вже достатньо крові євреїв. Хіба можна так ризикувати?" — зауважив він.

Грошова допомога паломникам

Уряд Ізраїлю доручив міністру у справах Єрусалиму та єврейській традиції Меїру Порушу розробити програму допомоги ізраїльтянам, які прямують до Умані, і виділив на неї 4 мільйони шекелів (близько 1 мільйону доларів).

Програма передбачає створення центрів регулювання черг на кордоні, надання допомоги у прискоренні перевірок безпеки за погодженням із владою та службами безпеки України, проведення роз'яснювальної роботи з паломниками, створення штабу з надзвичайних ситуацій.

Критика Києва Ізраїлю з приводу депортації українців

Напередодні посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що ізраїльтянам можуть заборонити в'їзд до Умані, якщо депортація українців з країни не припиниться. До того ж не виключено, що Україна може призупинити безвізовий режим для громадян Ізраїлю. За словами Корнійчука, цей варіант уже розглядають в українському уряді. Посол звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з вимогою переглянути політику в'їзду щодо українців і втрутитися у це питання.

Повідомлялося, що після початку повномасштабного вторгнення Ізраїль не просто відмовлявся приймати біженців з України, а й депортував тих, хто міг претендувати на притулок у цій країні. Відомо, що торік у березні з країни депортували 12 сімей, які прибули до аеропорту Бен Гуріон. На час війни Ізраїль фактично зупинив дію безвізу для українських громадян, запровадивши електронні дозволи.

Нагадаємо, у червні Міністерство внутрішніх сил Ізраїлю ухвалило рішення про продовження терміну перебування для громадян України. Це стосується лише тих українців, які легально перебували в Ізраїлі станом на 24 лютого 2022 року, а також тих, хто в’їхав в країну пізніше. Для продовження терміну дії туристичної візи не потрібно звертатися до відділень МВС Ізраїлю. Це рішення діятиме до 31 січня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Політика, 10.09.2023 19:53