Фото: Інтер

Пам'ять про Ніну Матвієнко: як жила народна артистка і якою її згадують колеги

У неділю, 8 жовтня, у віці 75 років померла народна артистка України Ніна Матвієнко. У знаменитої співачки був непростий життєвий і творчий шлях.

Важке дитинство Ніни Матвієнко

Народна артистка України народилася у Неділищі Житомирської області. Вона була одинадцятою дитиною в сім’ї. Її батько працював на місцевому цвинтарі, тому вихованню дітей більше уваги приділяла мати.

Дитинство співачки було важким: батьки жорстко ставились до дітей, а також доводилось багато фізично працювати біля господарства.

"У дитинстві я була бита весь час… Доцею, синочками нас дуже рідко називали", — якось пригадала Ніна Матвієнко у старих інтерв’ю.

Юна Матвієнко часто тікала з дому, щоб отримати шанс на краще майбутнє. Вже у 11 років вона разом із сестрою опинилась в інтернаті. Саме там вона знайшла свій хист, який у майбутньому пов’яже її життя з музикою.  

Творчий шлях Матвієнко

За рекомендацією вчительки у 1966 році Ніна Матвієнко записалася до вокальної студії хору імені Верьовки, а вже через два роки — стала його солісткою. 

Після тривалої кар'єри у хорі (понад двадцять років) влаштувалася до ансамблю "Київська камерата".

"Це вже було те, що я вимріяла. Сольні концерти… Це набагато цікавіше, те, що я підсвідомо шукала. У хорі Верьовки було важко. Там я співала не у своєму діапазоні, мені було занадто низько, я дуже кашляла і від того хворіла", — розповідала вона в інтерв’ю. 

Матвієнко виступала в Україні, Канаді, Польщі, Франції та багатьох інших країнах. Вона виконувала переважно українські народні пісні: календарно-обрядові, побутові, ліричні гумористичні, пісні-балади, українські пісні 17-18 сторіччя. 

Творчий шлях Ніни Матвієнко також перетинався з ансамблями "Мрія", "Березень", "Кобза", хорами "Дударик" та "Хрещатик", капелою ім. А. Ревуцького

У її виконанні найбільш популярними стали "Колискова", "Квітка-душа", "Сміються плачуть солов’ї", "Сіла птаха", "Що то за предиво", "Ой Летіли дикі гуси" тощо. 

У Ніни Матвієнко є безліч нагород: Герой України, Жінка України, відзнака орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. І це лише невелика частина почестей, які співачка отримала за життя.

Як Матвієнко зустріла повномасштабне вторгнення РФ

Російську агресію у 2022 році співачка зустріла зі своєю подругою. У подруги в Обухівському районі був будинок на своєрідному підвищенні — як на горбі.

"І літаки попід вікнами, російські літаки та наші, і це все... Ми бігали, звичайно у льох, там сиділи, ховалися, і вночі, і ввечері",  згадувала Матвієнко в одному з інтерв’ю. 

Вона з гордістю описувала мужність українців, які хоробро боролись за незалежність держави.

"В українців є така харизматичність — коли найважче, вони мужніють, вони збираються докупи, і не панікують. Це — наше щастя, це — наш вихід із ситуації", — казала артистка. 

У 2022 році вона на певний час поїхала за кордон, але згодом визнала свою помилку. Під час війни вона часто ходила до священника. Це було зумовленим вживанням нецензурної лексики через стрес. 

"На москалів, звичайно, на орків кажу "падлюки, падли". Матюкнулася пару разів, але пішла покаялася. Батюшка дуже сміявся, він не вірив, що я можу таке казать.  Довели ж, правда? Довели!" — розповідала співачка.

Ніна Матвієнко активно підтримувала українських захисників і говорила, що дуже хотіла б побачити перемогу.

"Я так хочу, щоб всі побачили, як фіалки посходили, як під кущами проліски цвітуть, кульбабки… а як переможно тюльпани висовують свої прапорці, свій цвіт — демонструючи, що Україна жива! Вийду на вулицю, де обніматиму та цілуватиму всіх людей навколо! Скажу кожному, як я його люблю, як люблю український народ! Я знаю, вже й пташки співають. Це вони несуть весну, несуть нам надію! І зовсім скоро ми переможемо",  сказала вона у одному з інтерв’ю в квітні 2022-го.

Реакція на смерть та згадки про Ніну Матвієнко

У соцмережах українські зірки висловлюють щирі співчуття з приводу смерті.

Співачка Світлана Тарабарова у своєму дописі назвала артистку "найсвітлішою пташкою".

Скріншот з Instagram Світлани Тарабарової

На втрату відреагувала й Ірина Федишин. Вона подякувала артистці за усі її душевні пісні. Також згадала усі спільні зустрічі та концерти.

"Ваша присутність для мене була дуже важливою і надихаючою. Ми разом з Вами колядували. А ще багато спільних зйомок, веселі розмови і щирі поради. З Вами було легко і цікаво. Дякую Вам за все. Дякую за неймовірний вклад в українську культуру. Спочивайте з миром. Ви назавжди у нашому серці. Світла памʼять, Царство Небесне", — сказала Федишин. 

Не залишився осторонь сумної звістки й український співак Артем Пивоваров.

"Ніна Матвієнко — видатна українська співачка, яка буде завжди жити в наших серцях. Вічна пам'ять цій великій артистці", — написав він в Instagram.

Скріншот з Instagram Пивоварова

Дуже щемливо відреагувала на смерть Ніни Матвієнко й українська журналістка Катерина Осадча.

"Ніно Митрофанівно, не вірю, це рано... зарано, це не про Вас ці новини", — йдеться у дописі Осадчої. Вона також наголосила, що енергією Матвієнко міг живитися увесь шоу-бізнес.

Скріншот з Instagram Осадчої

Українська акторка, телеведуча, співачка та продюсерка Наталія Могилевська опублікувала спільне фото з Ніною Матвієнко. Вона наголосила, що народна артистка була дуже близькою людиною для її родини.

Скріншот з Instagram Могилевської

Український співак Дмитро Монатик назвав Матвієнко "неймовірно людяною, щирою, неповторною, справжньою легендою".

Скріншот з Instagram Монатіка

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський відреагував на смерть народної артистки Ніни Матвієнко. Він висловив співчуття рідним і близьким.

Раніше повідомлялось, що попрощатися з народною артисткою України Ніною Матвієнко можна буде у середу, 11 жовтня. Церемонія пройде у Національній філармонії України, що розташована за адресою Володимирський узвіз, 2.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 08.10.2023 17:40