Фото: Духовний фронт України

ПЦУ проситиме владу перенести День захисників і захисниць України

Православна церква України проситиме державні органи перенести День захисників і захисниць із 14 на 1 жовтня. Це потрібно, аби врегулювати свято із Покровою Пресвятої Богородиці за новим стилем.

Про це в інтервʼю "Радіо Свобода" повідомив митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко).

Відзначимо, нині Україна 14 жовтня відзначає День захисників і захисниць України, цей день є офіційним вихідним. Історично свято повʼязане з церковним днем Покрови пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ новоюліанським календарем припадатиме на 1 жовтня.

"У мене була ініціатива звернутися до органів державної влади, у чиїй компетенції це перебуває, про врегулювання з церковним календарем за новим стилем тих свят, які до нього прив’язані. А це Покрова і День Державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати", — сказав митрополит.

Тож ПЦУ проситиме перенести й День Української Державності з 28 на 15 липня. Це також державне свято, але не вихідний день, воно відзначається в День хрещення Київської Русі-України.

Нагадаємо, відповідно до зміни календаря, ПЦУ від 1 вересня 2023 року відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня, Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня та Трійці.

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр зазначав, що рішення про дотримання Новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Суспільство, 25.05.2023 15:46