Фото: Defense Express

Пентагон підтвердив, що США навчатимуть українців на F-16

Речник Пентагону бригадний генерал Патрик Райдер заявив, що Сполучені Штати долучаться до програми навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Про це він заявив на брифінгу.

За його словами, США навчатимуть українців пілотувати та обслуговувати F-16 "на підтримку міжнародних зусиль із посилення довгострокових оборонних спроможностей України".

"Після курсів із англійської мови у вересні-жовтні очікується початок навчання льотчиків польотам на F-16 на авіабазі Морріс у Тусоні, штат Аризона", — додав він.

Райдер зауважив, поки невідомо, скільки українців візьмуть участь у тренуваннях. У Пентагоні очікують кілька пілотів і десятки супроводжуючих.

"Україна визначить кількість пілотів, які, на її думку, мають пройти навчання. Це, по суті, збільшить можливості коаліції з підготовки таких пілотів. Це ще один майданчик для навчання", — заявив він.

Речник Пентагону також наголосив, що винищувачі будуть надані Україні після завершення навчання.

"Я не збираюся розмірковувати про те, коли будуть поставлені літаки F-16... Коли навчання буде завершено, європейці захочуть надати літаки F-16, і США підтримають ці зусилля в рамках процесу передачі літаків третім сторонам", — сказав представник Пентагону.

Винищувачі F-16 для України

Президент США Джо Байден 21 травня схвалив навчання українців на F-16. Володимир Зеленський запевнив, що Україна не використовуватиме ці літаки, аби бити по території РФ.

25 травня на зустрічі у форматі "Рамштайн" союзники повідомили, що коаліцію з навчання ЗСУ на F-16 очолять Данія та Нідерланди й увійдуть у неї ще чотири країни: Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. Один з лідерів "авіаційної коаліції" — Нідерланди — 14 червня заявили, що навчання стартують у найближчі місяці.

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. 

Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. 18 серпня стало відомо, що Штати схвалили відправку винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів після того, як завершиться підготовка пілотів. 20 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже почали навчання на американських винищувачах. Своєю чергою льотчик Повітряних сил ЗСУ із позивним Moonfish, який уже проходить навчання на F-16, розповів, що програму навчання пілотів Збройних сил експлуатації винищувачів F-16 склали з урахуванням побажань України. Навчальний курс не має чітких часових обмежень і може змінюватись в залежності від індивідуальних досягнень льотчиків.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року. Також відомо, що в Данії навчаються 70 українських військових. Це і пілоти, і інженери.

Нагадаємо, 24 серпня стало відомо, що Норвегія планує передати Україні винищувачі F-16 Варто відзначити, що Норвегія стала третьою країною НАТО після Нідерландів і Данії, яка висловила готовність передати Україні F-16. За попередніми даними, цій країні належало 64 винищувачі F-16. У 2022 році їх зняли з озброєння та замінили на нові F-35s.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.08.2023 00:10