Фото: Офіс президента

Переговори Байдена та Сі Цзіньпіна: у Зеленського прокоментували зустріч лідерів

Переговори Джо Байдена та Сі Цзіньпіна, які відбулися 15 листопада у Сан-Франциско, продемонстрували те, що Російська Федерація сьогодні не є суб'єктом глобального політичного процесу, як була до повномасштабного вторгнення.

Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

"Тобто замість російської федерації сьогодні з точки зору того, як буде світ виглядати, яке у цього світу буде майбутнє, які будуть правила, сьогодні замість Росії є Китайська народна республіка. І в принципі це влаштовує і Сполучені Штати, які є лідером демократичного табору, до якого ми відносимось, і Китайську народну республіку, яка є лідером, скажімо, так нейтрального сектору, Глобального Півдня, якщо ширше говорити", — наголосив Подоляк.

Він також зауважив, що ця зустріч символізує, що глобальна політика має спиратися на правила, на домовленості. 

"Як ми з вами побачили, для Китаю це не є прийнятним. Тому це достатньо гарний сигнал для всіх інших — Російська Федерація більше не буде домінувати в глобальному просторі. Це має відношення і до України в тому числі... І тут треба в підсумок ще одне додати: для того, щоб вдалими були переговори між Китаєм і США, була побудована нова політична конструкція, Росія має обов'язково програти, тому що тоді вона піде на переформатування внутрішнього політичного простору, і відповідно. буде дотримуватись  нових правил поведінки в глобальному сенсі",  заявив Михайло Подоляк. 

Нагадаємо, китайський лідер Сі Цзіньпін 15 листопада прибув у Сан-Франциско, де на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва провів зустріч із президентом США Джо Байденом. Це була їхня перша особиста зустріч за рік і перший візит Сі до Штатів за чотири роки.

Після двосторонніх перемовин Джо Байден та Сі Цзіньпін підбили підсумки переговорів. Лідер США заявив, що під час зустрічі зі Сі Цзіньпіном був досягнутий "реальний прогрес". Також сторони домовилися про тісну співпрацю на декількох напрямках. Йдеться, зокрема про відновлення військової взаємодії між державами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.11.2023 22:20