Фото: Джо Байден. Джерело – Офіс президента

Байден назвав Сі Цзіньпіна диктатором: Китай обурений

Китайській Народній Республіці не сподобались висловлювання президента США Джозефа Байдена. Глава Білого дому назвав Сі Цзіньпіна "диктатором".

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними джерела, це може підірвати проведені у Сан-Франциско переговори. Видання зазначає, що МЗС Китаю засудило слова Байдена. Китайське міністерство назвало висловлювання американського президента "абсурдним" та "провокацією".

На думку Bloomberg, слова Байдена можуть підірвати домовленості, які були досягнуті на чотиригодинних переговорах з Сі Цзіньпіном у США, які лідер США назвав "дуже конструктивними та продуктивними".

Що Байден сказав про Сі Цзіньпіна

За кілька годин після спільних переговорів із Сі Цзіньпіном президент США Джозеф Байден назвав лідера Китаю диктатором. Глава Білого дому відзначився такою заявою під час прес-конференції, яка відбулася після переговорів американського та китайського лідерів у Сан-Франциско. Президент США, зокрема відповів на запитання журналіста, чи буде він і надалі описувати Сі Цзіньпіна як диктатора.

"Він диктатор у тому сенсі, що він керує комуністичною країною. Китайський уряд повністю відрізняється від нашого", — наголосив Байден.

Раніше Джо Байден та Сі Цзіньпін підбили підсумки переговорів. Лідер США заявив, що під час зустрічі зі Сі Цзіньпіном був досягнутий "реальний прогрес". Також сторони домовилися про тісну співпрацю на декількох напрямках. Йдеться, зокрема про відновлення військової взаємодії між державами.

Зазначимо, що востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту "Групи двадцяти" у листопаді 2022 року, а до Штатів китайський лідер не приїжджав останні чотири роки, передусім у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявляв, що його метою під час переговорів з главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включно з контактами між військовими. Між обома країнами в останні роки виникли непрості відносини через загострення геополітичних розбіжностей у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічну конкуренцію, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.11.2023 10:25