Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна у США: з'явилися перші заяви лідерів

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін 15 листопада у Сан-Франциско провели свою першу особисту зустріч більш ніж за рік. Переговори проходять в історичному маєтку — неподалік місця, де цього тижня відбувається саміт Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Про це повідомляє ABC News. Під час першої зустрічі Байден і Сі Цзіньпін потиснули один одному руки й посміхнулися. Вони не робили заяв пресі, а одразу попрямували всередину маєтка.

Заяви Байдена

Президент США повідомив, що вважає важливим, аби між ним і лідером Китаю "було чітке розуміння один одного без помилкових уявлень або неправильного спілкування".

"Ми повинні переконатися, що конкуренція не переходить у конфлікт", — сказав Байден.

Відзначаючи особисту історію відносин зі Сі Цзіньпіном, Байден висловив свою вдячність за "прямі та відверті" дискусії в минулому.

"Ми не завжди доходили згоди, що не дивно, але наші зустрічі завжди були відвертими, прямими та корисними. Я ніколи не сумнівався в тому, що ви мені сказали, з точки зору вашої відвертості", — сказав Байден до Сі Цзіньпіна.

Що говорив Сі Цзіньпін

Очільник Китаю своєю чергою заявив, що протистояння між США та Китаєм у майбутньому можуть мати "нестерпні наслідки для обох сторін".

"Для двох великих країн, таких як Китай і Сполучені Штати, відвернутися одна від одної — не варіант", — наголосив він. 

Сі Цзіньпін визнав об'єктивним фактом те, що "Китай і Сполучені Штати відрізняються історією, культурою, соціальним устроєм і шляхами розвитку". 

"Однак, доки країни поважають один одного, співіснують у мирі та прагнуть взаємовигідної співпраці, вони будуть цілком здатні піднятися над розбіжностями та знайти правильний спосіб для двох великих держав ладити одна з одною. Я твердо вірю в багатообіцяюче майбутнє двосторонніх відносин", — наголосив китайський лідер.

Він додав, що з нетерпінням чекає на "поглиблений обмін думками".

Після цього журналістів попросили покинути приміщення.

Зазначимо, що востаннє Байден і Сі Цзіньпін бачились на полях саміту "Групи двадцяти" у листопаді 2022 року, а до Штатів китайський лідер не приїжджав останні чотири роки, передусім у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден заявляв, що його метою під час переговорів з главою Китаю Сі Цзіньпіном є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включно з контактами між військовими. Між обома країнами в останні роки виникли непрості відносини через загострення геополітичних протиріч у Південно-Східній Азії, зокрема питання Тайваню, економічну конкуренцію, а також повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.11.2023 23:22