Камала Гарріс. Фото: x.com/KamalaHarris

Перемога Гарріс на виборах США стане величезним розчаруванням для Кремля, — WP

Російське керівництво побоюється перемоги на виборах у Сполучених Штатах Америки представниці демократів Камали Гарріс. У Кремлі переконані, що у такому випадку природа американської політики стане, на їхній погляд, "ірраціональною, непрагматичною і саморуйнівною".

Про це повідомляє The Washington Post.

Видання зазначає, що коли чинний президент США Джо Байден заявив, що відмовляється від своєї спроби переобратись, раптові зміни у політиці США стали ударом для багатьох представників російської еліти, які уважно стежать за відносинами між Москвою та Заходом.

На думку аналітиків, а також чинних і колишніх російських чиновників, відмова Байдена від участі у виборах на користь віце-президента Гарріс перевернув перебіг перегонів, в яких, на думку Кремля та його прихильників, міг перемогти Дональд Трамп, створивши "вікно можливостей" для врегулювання війни в Україні на агресивних, експансіоністських умовах Росії

"Якщо Камала Гарріс переможе на виборах, це стане величезним розчаруванням для Кремля", — заявила Тетяна Станова, засновник R. Politik, російської політичної консалтингової компанії, яка зараз базується у Франції. "Не тому, що вони чекають на якісь конкретні антиросійські кроки, а тому, що сама природа американської політики стане, на їхній погляд, ірраціональною, непрагматичною і саморуйнівною".

Гарріс, сказала Станова, "уявляє те, що в Москві називають ліберальними терористами, ліберальними диктаторами. З такими людьми буде дуже важко покласти край конфлікту". Вона додала: "Всі вікна закриються наглухо".

Для Росії метушня президентства Трампа, його захоплення авторитарними правителями на зразок Володимира Путіна та його нападки на НАТО та Євросоюз були подарунком. Дикі радощі Трампа про те, що він може закінчити війну в Україні за один день, передбачало, що він може змусити Київ здати територію.

І Байден, хоч він і направив безпрецедентну військову та фінансову допомогу Україні, був оцінений багатьма російськими зовнішньополітичними діячами як виходець із доби холодної війни, коли Росію боялися як суперника наддержави. Вони розглядають Байдена як передбачуваного гравця, який не ризикне перейти у прямі воєнні дії з Росією і який розуміє та поважає, що Росія має великий ядерний арсенал. "При Байдені принаймні було розуміння червоних ліній", — сказала Станова.

Гарріс, значною мірою невідома росіянам, розглядається з тривогою. "Глибинна держава керуватиме під керівництвом Харріс", — сказав Сергій Марков, політичний аналітик, пов'язаний з Кремлем.

З того часу, як Росія вдерлася в Україну в лютому 2022 року, Кремль розпочав пропагандистські кампанії на Заході, спрямовані на підрив підтримки України та просування вкрай правих ізоляційних поглядів, як випливає з внутрішніх документів Кремля, про які раніше повідомляв The Washington Post.

Однак відхід Байдена став для Росії другим недавнім неприємним сюрпризом у західній політиці — після несподіваної поразки на виборах до французького парламенту вкрай правої партії "Національне об'єднання", яку Москва підтримувала як політичного союзника.

Деякі колишні російські чиновники заявили, що побоюються, що кандидатура Харріс була ознакою того, що ліберальний істеблішмент США організує вибори, щоб заблокувати праву ізоляційну силу. Враховуючи контроль Кремля над російськими виборами, деякі росіяни важко вірять, що вибори можуть бути чесними й по-справжньому непередбачуваними, або усвідомлюють концепцію створення коаліцій у парламентських політичних системах.

Нагадаємо, 21 липня президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив, що виходить із виборчих перегонів. Таке рішення він пояснив тим, що планує зосередитися виключно на виконанні своїх обов'язків як лідера країни на залишок його президентського терміну.

Водночас він закликав Демократичну партію висунути замість нього нинішню віце-президентку країни Камалу Гарріс. Пізніше сама американська посадовиця заявила, що балотуватиметься у президенти США від демократів.

Варто зазначити, що віце-президентка Сполучених Штатів Америки Камала Гарріс вперше виступила на публічному заході після рішення президента Джо Байдена не брати участь у президентських перегонах.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.07.2024 08:43