Камала Гарріс. Фото: x.com/KamalaHarris

Камала Гарріс йде у президенти США: яка її позиція щодо України і шанси на перемогу

У неділю, 21 липня, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден повідомив, що виходить із виборчих перегонів. Таке рішення він пояснив тим, що планує зосередитися виключно на виконанні своїх обов'язків як лідера країни на залишок його президентського терміну.

Водночас він закликав Демократичну партію висунути замість нього нинішню віце-президентку країни Камалу Гарріс. Пізніше сама американська посадовиця заявила, що балотуватиметься у президенти США від демократів.

Це вже не перша спроба Гарріс поборотися за лідерство у США. Чотири роки тому вона заявила про намір взяти участь у президентських перегонах, однак зняла свою кандидатуру на користь Джо Байдена. Він після своєї перемоги призначив її віце-президенткою США, що зробило Гарріс першою жінкою в історії Америки на цій посаді.

TrueUA розповідає, хто така Камала Гарріс, чи є у неї шанси на перемогу та яка її позиція щодо війни в Україні.

Біографія

Камала Деві Гарріс народилася 20 жовтня 1964 року в Окленді (штат Каліфорнія). Її батьки були науковцями, які емігрували в США з Індії та Ямайки. Мати — Ш'ямала Гопалан Гарріс, наукова співробітниця, уродженка Індії. Батько — Дональд Дж. Гарріс, професор економіки, родом з Ямайки. Також у американської політикині є сестра Майя.

Батьки Гарріс розлучилися, коли Камалі було сім. У 12-річному віці вона разом з мамою і сестрою переїхала в Канаду, де Ш'ямала Гопалан Гарріс отримала посаду дослідниці у Єврейській лікарні загального профілю та можливість викладати в Університеті Макгілла. Там юна Камала вивчала французьку.

"Моя мама дивилася на мене і говорила: "Камала, ти можеш бути першою, хто зробить багато речей, але переконайтеся, що ти не остання". Ось чому варто долати бар'єри", — згадувала настанови матері вже у дорослому віці Гарріс.

Камала Гарріс у школі

Камала Гарріс у школі. Фото: Фото Los Angeles Times

Проте вищу освіту майбутня політикиня вирішила здобувати у Штатах. В Університеті Говарда у Вашингтоні, який вважається традиційно афроамериканським, вона здобула ступінь бакалавра економіки та політичних наук. На цьому її прагнення навчатия не закінчилися — згодом Гарріс захистилася як магістр з юриспруденції у Каліфорнійському університеті в Берклі.

Гарріс

Камала Гарріс. Фото: x.com/KamalaHarris

Робота в прокуратурі

Камала Гарріс у 1990 році почала свою роботу у прокуратурі округу Аламіда в Окленді. Вона займалася веденням справ, які пов'язані з сексуальними злочинами.

Пізніше вона отримала посаду в офісі окружного прокурора Сан-Франциско, де спеціалізувалася на боротьбі з підлітковою проституцією. Їй вдалося домогтися, щоби неповнолітніх проституток правоохоронні органи розглядали як жертв злочинів і замість в'язниці відправляли їх в реабілітаційні центри.

У 2003 році Гарріс перемогла у виборах окружного прокурора Сан-Франциско. За час її роботи загальний показник покарання за злочини зріс із 52% до 67%, що було найвищим за десятиліття. Також суттєво збільшилися показники покарань за вбивства та торгівлю наркотиками.

У 2010 році Камала Гарріс була обрана генеральним прокурором Каліфорнії. Вона була стала першою жінкою прокурором, ямайсько-американським та індійсько-американським генеральним прокурором у Каліфорнії. Гарріс домоглася впровадження онлайн-платформи, у якій містилася інформація про людей, що загинули й постраждали внаслідок затримань поліцією.

Також вона переймалася долею родин, які втратили житло через недобросовісність кредитних організацій. Зокрема, домоглася від федерального уряду збільшення субсидій для таких сімей.

Гарріс Камала

Фото: x.com/KamalaHarris

Політична кар'єра

Крім роботи у прокуратурі, Гарріс була небайдужа до політики. Зокрема, у 2016 році стала сенаторкою від штату Каліфорнія. Вона регулярно з'являлася на телебаченні, де критикувала жорстку політику тодішнього лідера США Дональда Трампа щодо мігрантів. Зокрема, бойкотувала його кандидатури генпрокурора США та міністра освіти, підтримувала легалізацію одностатевих шлюбів, канабісу на федеральному рівні та право на аборт.

Гарріс входила до складу юридичного комітету Сенату, комітетів з розвідки, з бюджету і з внутрішньої безпеки та справ уряду.

Балотування у президенти США у 2019 році

У 2019 році Камала Гарріс вирішила поборотися за президентське крісло. Однак через деякий час знялася з виборів, підтримавши кандидатуру Джо Байдена, хоча й була лідером праймеріз Демократичної партії.

Байден своєю чергою під час передвиборчої кампанії номінував Гарріс у віце-президенти. Вже 20 січня 2021 року на інавгурації Байдена вона склала присягу і вступила на посаду, ставши першою жінкою-віце-президентом США.

Камала Гарріс і Джо Байден

Камала Гарріс і Джо Байден. Фото: x.com/KamalaHarris

Особисте життя

Десять років тому Каміла Гарріс вийшла заміж за адвоката Дугласа Емхоффа. Він був судовим виконавцем з Брукліна і партнером юридичної фірми DLA Piper. Спільних дітей у подружжя немає, водночас її чоловік виховує двох дітей від попереднього шлюбу. Згідно з даними Forbes, у сім'ї є три будинки (в Лос-Анджелесі, Вашингтоні й Сан-Франциско). Орієнтовна вартість цих активів 5,8 мільйона доларів.

Чоловік Камали Гарріс

Камала Гарріс та її чоловік. Фото: Doug Emhoff

Спроба №2. Які шанси у Камали Гарріс перемогти на виборах у листопаді

Згідно з опитуванням Центру досліджень суспільних відносин AP-NORC, більшість демократів вважає, що Камала Гарріс стане хорошим президентом.

Так, результати минулого тижня показали, що шість з 10 демократів підтримують кандидатуру Гарріс на найвищій посаді в країні. Водночас приблизно двоє із 10 — мають протилежну думку, а ще двоє із 10 сказали, що їм не вистачає знань, щоб відповісти.

Assotiated Press зазначає, що після невдалого виступу президента США Джо Байдена на дебатах чимало демократів, як неофіційно, так і публічно, висловили свою підтримку Гарріс як потенційному кандидату в президенти від Демократичної партії. Вони вважають, що віце-президентка має більше шансів протистояти Дональду Трампу.

"Зі свого боку Гарріс залишилася повністю лояльною до Байдена, і є одним із його найзапекліших захисників після катастрофічних результатів дебатів", — пише AP.

Байден і Гарріс

Камала Гарріс і Джо Байден. Фото: x.com/KamalaHarris

Водночас у масштабі всієї країни ставлення до Гарріс як потенційного президента є більш скептичним. Лише троє із 10 американців вважають, що Гарріс могла б впоратися з обов'язками президента. Близько п'яти із 10 американців висловлюють сумніви в її здібностях, а ще двоє із 10 не змогли чітко висловити свою думку.

АР вказує, що рейтинг популярності Гарріс дещо відповідає рейтингу Байдена, однак відсоток американців, які мають про неї негативну думку, дещо нижчий. Опитування показало, що близько чотирьох із 10 дорослих американців ставляться до Гарріс позитивно, тоді як п'ятеро із 10 — негативно.

Більшість демократів — семеро із 10 — позитивно ставиться до Гарріс, що відповідає ставленню демократів до Байдена.

Трамп проти Гарріс: що задумав кандидат від республіканців

За даними The New York Times, команда Дональда Трампа готує серйозну атаку на Гарріс. Йдеться про опозиційні дослідницькі книги про неї, а також звинувачення у прикордонній кризі, щодо якої президент доручив їй знайти "першопричини". Помічники Гарріс раніше заявляли, що Трамп спотворив її роль, і зауважили, що, попри це, кількість перетинів кордону скоротилася після того, як адміністрація Байдена обмежила надання притулку.

Деякі помічники Трампа в приватному порядку кажуть, що Гарріс може краще донести певні повідомлення, ніж Байден, зокрема щодо прав на аборти — питання, яке підштовхнуло демократів на проміжних виборах 2022 року. І як колишній прокурор вона може висунути різкий аргумент щодо кримінальних звинувачень проти Трампа, включно з його засудженням на Манхеттені за звинуваченням у фальсифікації ділових записів, щоб приховати виплату порнозірці у 2016 році.

До того ж NYT вказує: якщо Байден не піде у відставку з посади президента, республіканці будуть стверджувати, що причини його виходу з перегонів — ті ж самі, через які він не може залишатися головнокомандувачем. У такий спосіб команда Трампа намагатиметься пов’язати Гарріс з Байденом, щоб громадськість побачила погіршення стану президента, і припустити, що вона була частиною цих зусиль.

Крім цього, через кілька годин після заяви Гарріс брати участь у виборах президента США Трамп заявив, що йому буде легше здолати її на виборах, ніж Джо Байдена.

"Гарріс буде легше перемогти, ніж Джо Байдена", — цитує Трампа CNN.

Що Камала Гарріс говорила про Україну і допомогу Києву

Віце-президентка США підтримувала Україну ще під час передвиборчої кампанії 2020 року. Тоді вона засудила російську агресію та анексію Криму.

"Незаконна окупація Криму Росією є грубим порушенням міжнародних норм, за якими рухався світ з часів Другої світової, так само як і підтримка Росією бойових операцій на сході України та кібератаки", — наголошувала вона.

Після повномасштабного вторгнення Росії Гарріс заявила, що українці захищають не лише свої сім’ї та будинки, але й борються за свободу.

"Увага всього світу наразі прикута до українців. Вони борються не лише за захист своїх домівок і сімей, а й за захист своєї демократії, свободи, суверенітету та територіальної цілісності. І вони переможуть", — писала політикиня в соцмережі Х.

Камала Гарріс і Володимир Зеленський

Камала Гарріс і Володимир Зеленський. Фото: Офіс президента України

До того ж Гарріс критикувала своїх американських колег з приводу затягування у постачанні допомоги Україні.

"Коли ми говоримо про роль Америки у підтримці України — ми маємо бути непохитними й не можемо дозволити собі гратися у політичні ігри. Зараз для них нема місця", — зауважувала політик.

Також вона наголошувала, що Путін не зупиниться на Україні й "продовжить йти далі", а тому партнери повинні бути непохитними у допомозі Києву, бо "вся Європа буде під загрозою".

У червні цього року Гарріс очолила американську делегацію на Глобальному саміті миру у Швейцарії. На полях заходу вона запевнила, що Вашингтон і надалі захищатиме демократичні цінності та протистоятиме диктаторам, назвавши умови Володимира Путіна фактично "вимогою капітуляції", а не щирою спробою припинити війну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.07.2024 08:30