Колаж TrueUA

Перерахунок субсидій, вступна кампанія та бронювання в "Дії": які зміни відбудуться з 1 липня

У липні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, відбудеться перерахунок субсидій, розпочнеться вступна кампанія, а у "Дії" запустять бронювання військовозобов’язаних. До того ж у Вашингтоні відбудеться саміт НАТО.

Яких змін очікувати українцям у другий місяць літа — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 липня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

Ціни на електроенергію

Після того, як з 1 червня ціна на електроенергію зросла, змін найближчим часом не передбачається. Новий тариф зафіксований до 30 квітня 2025 року і його переглядати не планують. Так, у липні за кіловат-годину українцям доведеться заплатити 4,32 гривні. Щодо нічного тарифу на електроенергію, то тепер він становить — 2,16 гривні.

За словами, голови Державної інспекції енергетичного нагляду (Держенергонагляд) Руслана Слободяна, якщо будуть нові руйнування енергетичної інфраструктури, то доведеться використовувати інші джерела фінансування. Посадовець наголосив, що гроші від підвищення тарифу на світло будуть використані на відновлення об'єктів державної генерації. Станом на сьогодні ці кошти ще не надходили, оскільки перші платіжки з новими тарифами споживачі отримуватимуть на початку липня.

Ціна на газ 

У квітні 2024 року затвердили постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа. До того ж компанія "Нафтогаз" продовжила дію пільгового тарифу на блакитне паливо для населення. Відповідно ціна на газ у липні складатиме сім гривень 96 копійок за куб.

Ціни на водопостачання

Ціни на воду у липні також не зміняться, попри те, що НКРЕКУ неодноразово намагалася збільшити тарифи на цей вид комунальних послуг. Проте у кожному регіоні вартість водопостачання різна. Це залежить одразу від кількох факторів: вартості електроенергії, доступу до водних ресурсів, ціни на реагенти тощо.

ціни на комуналку

Фото: ua-energy.org

Виплати для ВПО з 1 липня

В Україні уряд фінансово підтримує внутрішньо переміщених осіб. У липні 2024 року переселенці продовжуватимуть отримувати грошову допомогу. За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, цього року, попри виклики для фінансової системи, уряд збереже всі видатки для ВПО.

Так, у 2024 році у держбюджеті для здійснення соціальних виплат спрямовано 136,5 мільярдів гривень. Кошти отримають майже п'ять мільйонів ВПО. З цього обсягу на допомогу для проживання внутрішньо переміщеним особам буде виділено 57,6 мільярда гривень, що більше майже у 20 разів порівняно з видатками до повномасштабного вторгнення РФ. Ці кошти буде спрямовано на підтримку ВПО, кількість яких порівняно з 2021 роком зросла в 11 разів.

Надходити виплати у липні будуть 15 та 28 числа кожного місяця. Розмір допомоги для ВПО не зміниться:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — три тисячі гривень:
  • для інших осіб — дві тисячі гривень.

 

Фото: ілюстративне. Джерело: realgazeta.com.ua

Нарахування субсидій: кому потрібно звернутися до ПФУ

Перерахунок субсидії

З 1 червня 2024 року уряд змінив формулу оплати населенням послуги за електроенергію, внаслідок чого тариф під час споживання понад 100 кВт зріс майже на 80%. У зв’язку з цим відбувся перерахунок житлової субсидії.

Оскільки зростання ціни на електроенергію відбулося з 1 червня, сума перерахованої субсидії буде відображена у виплаті за червень, яку громадяни отримають в липні. Отримувачам уже призначених субсидій для здійснення перерахунку розмірів виплат у зв’язку зі зростанням тарифу на електроенергію звертатися до органів Пенсійного фонду України не потрібно. Такий перерахунок проведуть автоматично.

Субсидії на неопалювальний період

Переважна більшість українців отримують субсидії автоматично на неопалювальний період, базуючись на даних, які є у ПФУ. Проте існують категорії громадян, яким необхідно було подати заявку до 1 липня 2024 року на продовження допомоги, щоб забезпечити виплати з початку опалювального сезону. У Пенсійному фонді опубліковано повний перелік таких категорій.

Відтак, українці мали подати заяву до ПФУ на продовження субсидії до 1 липня, якщо вони:

  • є отримувачем житлово-комунальної субсидії або пільги;
  • були отримувачем субсидії або пільги станом на початок повномасштабної агресії російської федерації 24 лютого 2022 року;
  • проживали (чи проживають) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;
  • з початку повномасштабної агресії не звертались до органів соціального захисту населення чи Пенсійного фонду України за перепризначенням субсидії або пільги.

Подати заяву та необхідні документи до органу Фонду можна в один із способів:

  • особисто — через сервісні центри Пенсійного фонду України, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад, центри надання адміністративних послуг;
  • поштою — на адресу органу Фонду; онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний застосунок "Пенсійний фонд" або через портал "Дія".

Фото: oda.zht.gov.ua

Вступна кампанія-2024: реєстація в електронному кабінеті та прийом документів

У 2024 році абітурієнти зможуть подати документи для вступу до вищих навчальних закладів з 19 липня 2024 року. Прийматимуть заяви до 31 липня. За словами заступник міністра освіти та науки України Андрія Вітренко, всі абітурієнти вже 1 липня зможуть зареєструвати свої електронні кабінети, які є основним інструментом вступу до ЗВО. Приймати заяви та документи в українських вишах будуть з 19 липня до 18:00 31 липня.

Якщо абітурієнти вступають на творчі спеціальності, то творчі конкурси будуть проводитися:

  • на бюджетну форму навчання — з 3 липня по 18:00 10 липня;
  • на умовах контракту — з 3 липня до 18:00 25 липня.

Рейтингові списки абітурієнтів мають бути оприлюднені не пізніше 5 серпня. Зарахування на бюджетну форму навчання відбудеться 10 серпня, а зарахування на контракт буде продовжено до 31 жовтня 2024 року.

Фото ілюстративне зі соцмереж

Саміт НАТО: чого очікувати Україні

Із 9 до 11 липня у столиці США пройде саміт НАТО, присвячений 75-річчю створення Альянсу. Ініціативу проведення саміту озвучили 2023 року під час зустрічі лідерів НАТО у Вільнюсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що в ході саміту Північноатлантичного альянсу не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО щойно будуть необхідні політичні умови. Проте він висловив впевненість, що на саміті у Вашингтоні буде погоджено зобов'язання щодо довгострокової фінансової допомоги Україні.

Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Україна буде в центрі уваги на саміті Північноатлантичного альянсу. Зокрема, країни-учасники заходу зосередяться на зміцненні перемоги Києва у довгостроковій перспективі.

Своєю чергою координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, щоб вступити у Північноатлантичний альянс Україна має виграти війну з Росією. Сполучені Штати Америки роблять усе можливе, щоб впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Фото: Facebook NATO

Мобілізація в Україні: для кого в липні запрацює бронювання в "Дії"

Вже на початку липня у застосунку "Дія" з'явиться послуга електронного бронювання. За словами віце-прем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, міністр цифрової трансформації Михайла Федорова, спершу сервіс буде доступний для підприємств, які є критично важливими для економіки країни. 

На першому етапі забронювати своїх співробітників онлайн зможуть критично важливі підприємства та компанії, які працюють на потреби Сил оборони. Так, якщо бізнес чи державний орган має право на бронювання, керівник:

  • через портал "Дія"подасть списки працівників та засвідчить електронним підписом заяву;
  • далі "Дія" автоматично перевірить по реєстрах, чи справді людина працевлаштована офіційно і, чи є про неї дані в "Оберегу";
  • керівник отримає відповідь про бронювання працівника в кабінеті на порталі "Дія", а в людини оновиться про це інформація в Резерв+;
  • якщо в бронюванні відмовили, керівник також отримає відповідь у кабінеті на порталі "Дія".

Якщо громадянин хоче отримати паперове підтвердження, то така можливість також буде. І обидва формати однаково чинні. Орієнтовно послугу запустять на початку липня.

Фото ілюстративне зі соцмереж

Магнітні бурі: календар на липень 2024 року

На другий місяць літа прогнозують декілька відчутних магнітних бур. Першу очікують з 1 по 3 липня (слабка магнітна буря), другу — з 14 по 16 липня (середня магнітна буря). Ще одна магнітна буря зеленого рівня накриє Землю з 14 по 16 липня — вона вважається слабкою.

Всі три геомагнітні шторми очікують у першій декаді місяця. Але це не означає, що надалі їх не буде. Експерти Meteoagent постійно оновлюють інформацію.

У метеозалежних можуть бути: головний біль, запаморочення, нудота і блювота, біль у суглобах і м'язах, висока температура, підвищений тиск та безсоння.

У ці дні рекомендується: більше відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися та дотримуватися режиму сну.

Магнітні бурі

Фото ілюстративне зі соцмереж

Вихідні дні у липні: скільки відпочиватимуть українці

Липень 2024 року має низку державних та професійних свят. Зокрема, українці відзначатимуть День медика та День української Державності.

Цього місяця відпочиватимемо лише у суботу та неділю, адже додаткові вихідні під час воєнного стану не надаються, навіть якщо святковий день збігається з суботою чи неділею. Вихідні дні липня 2024 року6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28 числа.

календар червень

Фото: calendar.ua

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.07.2024 09:00