Фото: Офіс президента

Столтенберг назвав ключове завдання союзників щодо України на майбутньому саміті НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив впевненість, що на наступному саміті Альянсу у Вашингтоні буде погоджено зобов'язання щодо довгострокової фінансової допомоги Україні.

Про це повідомляє El Mundo.

"На вашингтонському саміті нашим найнагальнішим завданням буде посилення підтримки України", — заявив Столтенберг у заяві для журналістів після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном. з підготовки до цього саміту, що проходитиме з 9 по 11 липня.

Глава Альянсу нагадав, що деякі "недавні прогалини" у цій допомозі "мали наслідки на полі бою", тому "ми маємо дати Україні передбачуваність та відповідальність". 

"Сподіваюся, що союзники домовляться про координацію підготовки українських військ", а також "про довгострокові фінансові зобов'язання", — додав Єнс Столтенберг.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що Україна буде в центрі уваги на саміті Північноатлантичного альянсу, що пройде на початку липня у Вашингтоні. Зокрема, країни-учасники заходу зосередяться на зміцненні перемоги Києва у довгостроковій перспективі.

Також координатор зі стратегічних комунікацій у Раді нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявляв, щоб вступити у Північноатлантичний альянс Україна має виграти війну з Росією. Сполучені Штати Америки роблять усе можливе, щоб впевнитись, що українці зможуть це зробити.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що в ході саміту Північноатлантичного альянсу, який заплановано провести у Вашингтоні, не буде визначено жодних дат стосовно членства України в Альянсі. Наразі союзники проводять відповідні дії, щоб привести Київ до членства в НАТО, щойно будуть необхідні політичні умови.

Нагадаємо, 18 червня Єнс Столтенберг заявив, що Китаю доведеться зіткнутися з наслідками підтримки російської війни в Україні, якщо він не змінить свою політику. За словами генсека НАТО, Пекін "намагається досягти обох результатів", підтримуючи військові зусилля Росії, а також намагаючись підтримувати відносини з європейськими союзниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 23:51