Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

Генсек НАТО пригрозив Китаю за підтримку Росії у війні

Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китаю доведеться зіткнутися з наслідками підтримки російської війни в Україні, якщо він не змінить свою політику.

Про це повідомляє BBC. За словами Столтенберга, Пекін "намагається досягти обох результатів", підтримуючи військові зусилля Росії, а також намагаючись підтримувати відносини з європейськими союзниками.

"Це не спрацює у довгостроковій перспективі", — заявив Столтенберг ВВС News під час візиту до Вашингтона.

У широкому інтерв'ю Столтенберг також торкнувся питань ядерної зброї та витрат на оборону. Його коментарі прозвучали на тлі того, що Росія не виявляє жодних ознак ослаблення війни проти України.

На мирному саміті, що відбувся у Швейцарії на вихідних, десятки країн взяли на себе зобов'язання підтримати Київ, але Росія назвала це марнуванням часу і заявила, що погодиться на мирні переговори лише в тому випадку, якщо Україна по суті здасться.

Відповідаючи на запитання про те, що члени НАТО можуть зробити щодо підтримки Китаєм Росії, Столтенберг сказав, що ведеться "постійна розмова" про можливі санкції. Він сказав, що Китай "ділиться багатьма технологіями, такими як мікроелектроніка, які мають ключове значення для Росії у створенні ракет та зброї, яку вона використовує проти України".

Він додав, що "на якомусь етапі нам слід подумати про якісь економічні витрати, якщо Китай не змінить своєї поведінки". Пекін вже перебуває під деякими санкціями за підтримку Росії: минулого місяця США оголосили про обмеження, які стосуватимуться близько 20 фірм, що базуються в Китаї та Гонконгу.

Як зазначає видання, Китай захищає свій бізнес із Москвою, заявляючи, що він не продає летальну зброю і "розумно здійснює експорт товарів подвійного призначення відповідно до законів та правил".

Раніше китайський лідер Сі Цзіньпін під час зустрічі з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн заявив, що США провокували Китай здійснити напад на Тайвань.

Нагадаємо, міністр оборони Китаю Дон Цзюнь заявив під час конференції з питань безпеки "Діалог — Шангрі Ла" в Сінгапурі, що Пекін може силою "розгромити" незалежність Тайваню. Таким чином Китай знову вдався до залякувань стосовно острова.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.06.2024 09:43