Фото: vnk1.kiev.ua

Перші випадки вже зафіксовані: МОЗ попередило про високу ймовірність спалаху кору

В Україні зареєстрували кілька випадків кору — небезпечного та високозаразного інфекційного захворювання.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Зазначається, що хвороба може призвести до серйозних ускладнень: пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, а також до інвалідності та смерті.

"Інфекція є  надзвичайно заразною — з 10 невакцинованих та без імунітету осіб, які контактували з хворим на кір, дев'ять також захворіють. Тому в зоні ризику всі невакциновані діти та дорослі", — попереджають у відомстві.

Втім, є групи людей, для яких кір є особливо небезпечним, це:

  • діти молодші одного року, у яких кір може мати тяжкі наслідки;
  • діти з бронхіальною астмою, діабетом, муковісцидозом, онкологічними чи іншими хронічними захворюваннями. Вони також мають вищий ризик серйозних ускладнень після кору;
  • вагітні жінки, у яких хвороба може спричинити передчасні пологи або призвести до народження дитини з критично малою вагою. Дитина може перехворіти на кір в утробі матері та мати серйозні наслідки — пошкодження мозку;
  • невакциновані медичні працівники.

У МОЗ зазначають, що специфічного лікування від кору не існує. Єдиним надійним захистом є вакцинація.

"Для захисту від кору достатньо двох доз вакцини КПК, що захищає від кору, краснухи та паротиту. В Україні за Національним календарем профілактичних щеплень їх роблять у 12 місяців (введення першої дози) та в шість років (введення другої дози)", — йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що невакцинованим дорослим потрібно отримати щонайменше одне, оптимально — два щеплення з інтервалом мінімум у місяць. При цьому дуже важливо зробити це до вагітності, адже жінкам при надії вакцинація від кору протипоказана.

"Якщо ваша дитина не має щеплень від кору за віком, якнайшвидше зверніться до педіатра або сімейного лікаря та наздоженіть пропущене. Вакцинація від кору, краснухи та паротиту для дітей до 18 років є безоплатною", — підкреслили у МОЗ.

Невакциновані дорослі також можуть захиститися від кору. Щепитися можна в сімейного лікаря або в приватній клініці, але за вакцину їм доведеться заплатити.

Нагадаємо, на території Перечинської територіальної громади Закарпатської області виявили спалах інфекційного захворювання — лептоспіроз. Відомо про смерть однієї людини від інфекції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 05.09.2023 17:58