Фото: inpoland.net.pl

Під Кличком захиталося крісло голови КМДА, — ЗМІ

Президент Володимир Зеленський може позбавити Віталія Кличка посади голови Київської міської державної адміністрації. Після трагедії з укриттям у Києві в Офісі президента розглядають на голову КМДА кандидатуру міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна.

Про це пише "Українська правда".

Співрозмовники журналістів у команді Зеленського пояснюють, що наразі остаточного рішення щодо звільнення Кличка та призначення нового голови КМДА так і не прийняли. Джерела у команді мера Києва остаточної інформації про звільнення Кличка теж не мають. Ймовірним кандидатом на заміну буде Олександр Камишін.

"Камишін готується до цього рішення, уже пару тижнів ходить в кабінет до Кулеби (Олексій Кулеба відповідає в ОП за регіональну політику — ред.)", — зазначив один із високопоставлених співрозмовників. 

Варто зазначити, що в Офісі президента регулярно піднімають питання про звільнення Кличка з позиції голови КМДА з 2019 року. Цього разу питання загострилося після скандалу з бомбосховищами у Києві. Саме Камишіну Зеленський доручив ревізію всіх укриттів столиці після трагедії. Сам Камишін поки теж не коментує розмови про його ймовірне призначення. Водночас, він як міністр не має права суміщати цю роботу з посадою в КМДА. Тому, якщо призначення відбудеться, Камишіна спершу має звільнити з уряду Верховна Рада, але жодних подань на звільнення в парламенті немає.

Згідно з Конституцією, голову КМДА призначає президент, однак у 2003 році Конституційний суд видав тлумачення до відповідної статті, в якому вказав, що призначити на цю посаду можна тільки ту людину, яку кияни обрали міським головою. навіть у випадку звільнення з посади голови КМДА, Кличко все одно залишиться на посаді міського голови Києва. 

Нагадаємо, 12 червня президент Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому заслухав, зокрема, доповідь щодо стану укриттів та бомбосховищ в Україні.

Ще 10 червня спеціальна комісія у Києві закінчила перевірку всіх 4655 сховищ. Лише 15% укриттів придатні "без зауважень".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.06.2023 22:33