Фото з відкритих джерел

Підрив Каховської ГЕС: що відомо про 205-ту бригаду РФ, яка здійснила теракт (фото)

За інформацією розвідки, Каховську ГЕС у ніч на 6 червня підірвали бійці 205-ої мотострілецької "козачої" бригади армії РФ з міста Будьонновськ Ставропольского краю. Цю бригаду сформували ще в 1995 році, а в Україні вона воює із 2014.

Розповідаємо усе про російських військових, які вчинили в Україні теракт світового рівня.

Війни у світі

За даними із відкритих джерел, із травня 1995 року по 23 листопада 1996 року 205 бригада виконувала бойові операції на території Чеченської Республіки. Через півтора року, 31 грудня 1996, бригаду повністю вивели з зони конфлікту. Спочатку постійним місцем дислокації "козачої" бригади був Грозний, а з 1997 року — Будьонновськ. 

Вже в 1999 році бригада воювала в Дагестані, у 2008 році — зайшла разом зі всією російською навалою в Грузію, а потім і в Сирію. 

Війна в Україні

За інформацією Defence Express, що у 2014 році вояк відправили на війну в Україну. Для боїв залучали контрактників бригади, які де-юре були "на навчаннях", а де-факто — на території України. За даними Головного управління розвідки України, рашисти 205-ої бригади в листопаді 2014 року брали участь в боях біля Авдіївки та Макіївки. Вже восени 2021 року армія РФ використала 205-ту "козачу" бригаду, як один із пунктів для розгортання мобілізаційної програми БАРС (боевой армейский резерв).

Підрозділи 205-ої бригади, звісно ж, ще з лютого 2022 року беруть безпосередню участь в повномасштабному вторгненні РФ в Україну. Зокрема, в березні минулого року ГУР МОУ публікувало список військових злочинців армії РФ зі складу реактивно-артилерійського дивізіону 205-ої "козачої" бригади, які уже на той момент "відзначились" участю в знищенні українських міст та мирних громадян України.

За деякими даними, у серпні 2022 року в цій же бригаді з’явилась "дошка ганьби" з розлогим переліком "відказників". А вже осінню того ж року ця ж бригада невдало вела бої проти ЗСУ в районі Снігурівки. Ймовірно, вона змогла більш-менш організовано відступити разом з іншими підрозділами армії РФ під час втечі з Херсонського напрямку в листопаді 2022 року.

"За даними, які наводить херсонський журналіст Костянтин Риженко, і котрі цілком можуть бути альтернативною точкою зору, рашисти з 205-ої бригади могли виконувати "контрольований" підрив Каховської ГЕС з метою "всього лише" ускладнити тактичне положення наших військ в цьому районі. І що для самих окупантів виявилось "сюрпризом", що вони через власну злочинну недолугість влаштувати найбільшу за останні десятки років техногенну катастрофу в Європі", — пише видання.

205-та мотострілецька бригада армії РФ
Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, представники військового партизанського руху "Атеш", який діє на тимчасово окупованих територіях України, повідомили, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади

Агентська мережа руху вже встановлює особистості тих хто особисто брав участь у замінуванні Каховської ГЕС. Партизани встановили, що командиром 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади є полковник Шандура Едуард Юрійович, який народився 5 квітня 1983 року в місті Бутурлинівка Воронезької області РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 18:02