Фото ілюстративне з архіву. Валерій Залужний і Володимир Зеленський. Джерело: Facebook

Підрив "Північного потоку": західні ЗМІ висунули версію, як до цього причетні Зеленський і Залужний

У виданні The Wall Street Journal вийшла стаття, де йдеться про те, що операцію з підриву "Північного потоку" продумали в Україні 2022 року. Нею начебто керував тодішній головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, а згоду на проведення дав президент Зеленський.

Про це вказано в матеріалі The Wall Street Journal, журналісти якого посилаються на власні джерела. У статті акцентується, що, коли розвідка США дізналася та попросила Зеленського зупинити підготовку, Залужний вже не зміг зупинити диверсію. Сам генерал заперечує будь-яку причетність до вибухів, як і Офіс президента України.

За інформацією WSJ, план підриву "Північних потоків" зародився одного вечора в травні серед високопоставлених українських військових і бізнесменів, коли вони зібралися відзначити успіхи української армії. Посадовці того вечора обговорювали, що газопроводи, які транспортували російський газ до Європи, забезпечували Кремль грошима на війну. Виникла ідея підірвати нитки газопроводів.

Президент України Володимир Зеленський нібито спочатку схвалив план — про це розповів офіцер, який брав участь в операції, та ще три людини, ознайомлені з цією справою. Але пізніше нідерландська розвідка дізналася про плани й переказала їх американському Центральному розвідувальному управлінню. ЦРУ попросило Зеленського зупинити підготовку, той віддав відповідний наказ згорнути план підриву.

Операцію очолював тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Коли Зеленський сказав йому зупинити підрив, той не зробив цього. Залужний відповів, що диверсійна група залишилася без зв’язку, і її не можна відкликати, бо будь-який контакт з учасниками може скомпрометувати операцію.

"Сказали, що це схоже на торпеду — щойно ви стріляєте нею у ворога, ви не можете відтягнути її назад, вона просто продовжує рухатися, поки не лусне", — розповів співрозмовник видання.

Валерій Залужний, який зараз працює послом України у Великій Британії, заявив у коментарі WSJ, що йому нічого не відомо про таку операцію, а будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Він додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав би в них участі.

Високопосадовець Служби безпеки України відповів виданню, що український уряд не причетний до підриву "Північного потоку", та додав, що Зеленський, зокрема, "не схвалював здійснення будь-яких подібних дій на території третіх країн і не віддавав відповідних наказів".

Радник президента України Михайло Подоляк у коментарі Reuters заперечив причетність України до вибухів на "Північного потоку" та сказав, що винна в цьому Росія. Україна не отримала жодної стратегічної чи тактичної переваги від підриву, зауважив Подоляк і додав, що в Києва не було таких технічних і фінансових ресурсів, щоби реалізувати операцію

Журналісти також стверджують, що операція з підриву нібито коштувала близько 300 тисяч доларів. За даними The Wall Street Journal, одним із керівників операції нібито був розвідник Роман Червінський. Організатори орендували невелику прогулянкову яхту Andromeda, де перебували шість людей, серед яких професійні водолази. На борту була жінка — це мало би допомогти створити ілюзію, що на воді круїз із друзями.

WSJ поспілкувався з чотирма високопоставленими українськими чиновниками з питань оборони та безпеки, які, як стверджується, або самі брали участь в операції, або знали про неї. Всі вони заявили, що трубопроводи — законна ціль в оборонній війні України проти Росії.

Нагадаємо, вчора речниця генерального прокурора Польщі Анна Адамяк заявила, що український громадянин, якого в Німеччині підозрюють у причетності до підриву газопроводу "Північний потік", імовірно, виїхав із Польщі в Україну на початку липня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.08.2024 13:19