Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

У Німеччині видали ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку": прокуратура відмовилася від коментарів

Німецькі ЗМІ оприлюднили інформацію про начебто наявність ордера на арешт громадянина України, якого підозрюють у причетності до підриву російського газогону "Північний потік" 2022 року. Однак Федеральна прокуратура Німеччини відмовилася від коментарів із цього приводу.

Про це повідомило видання Bild з посиланням на заяву речниці прокуратури.

Раніше в середу декілька німецьких ЗМІ, зокрема, ARD, Süddeutsche Zeitung і Die Zeit, інформували, що ще на початку червня генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підриві — ним є українець на ім'я Володимир.

"Я прошу вашого розуміння, що ми не коментуємо повідомлення ЗМІ, а також принципово не коментуємо ордери на арешт", — зазначила речниця.

За даними німецьких медіа, підозрюваний — інструктор з дайвінгу — проживав у містечку Прушкув на захід від Варшави, однак останнім часом українець нібито переховується. Слідство також підозрює двох інших громадян України — чоловіка та жінку. Вважають, що вони теж брали участь у підриві, ймовірно, як водолази, які встановлювали вибухові заряди на трубопроводах.

У червні німецькі прокурори звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт в надії, що підозрюваного Володимира заарештують, але цього досі не відбулося. Раніше європейські слідчі заявляли, що польські посадовці нібито гальмували розслідування актів саботажу на газопроводах "Північного потоку" восени 2022 року.

Як відомо, в березні 2023 року в західних медіа з'явилися матеріали з припущеннями, що за вибухом газопроводів могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни й українці. Пізніше медіа стверджували, що розвідка Нідерландів нібито дізналася про план здійснення диверсії українцями та попередила про це США.

Україна на офіційному рівні заперечує свою причетність до підриву "Північних потоків".

Нагадаємо, що в лютому цього року прокуратура Швеції припинила слідство у справі про диверсію на газопроводі "Північний потік", що сталася у вересні 2022 року, через відсутність юрисдикції шведського суду у справі. Про намір закрити розслідування підриву російського газопроводу раніше повідомляли німецькі ЗМІ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.08.2024 11:14