Фото: Nord Stream

Швеція закрила справу про підрив "Північних потоків"

Прокуратура Швеції припинила слідство у справі про диверсію на газопроводі "Північний потік", що сталася у вересні 2022 року, через відсутність юрисдикції шведського суду у справі. Про намір закрити розслідування підриву російського газопроводу повідомляли німецькі ЗМІ напередодні.

Про це пише прес-служба Шведської прокуратури.

Зазначається, що Швеція проводила розслідування кількох атак на Північному потоці із 26 вересня 2022 року. Основною метою було з'ясувати, чи були громадяни Швеції причетні до цього злочину і чи використовувалася шведська територія для здійснення злочинного акту.

Наразі попереднє розслідування досягло такої стадії, що органи влади мають повну картину події й не вбачають жодних ознак причетності Швеції або шведських громадян до нападу, який стався в міжнародних водах.

Подальше слідство було зупинене, адже прокуратура вважає, що Швеція немає юрисдикції над подальшим розслідуванням справи.

"Попереднє розслідування було системним і ретельним. Крім усього іншого, було проаналізовано велику кількість рухів кораблів, щоб зрозуміти, що сталося. Також було здійснено ретельний огляд місця події та проведено кілька допитів. На тлі ситуації, яка у нас зараз є, ми можемо констатувати, що шведська юрисдикція відсутня",  стверджує окружний прокурор Матс Люнгквіст.

Нагадаємо, у вересні 2022 року на російських газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" у водах Швеції і Данії сталися вибухи. Перший із газогонів був робочим, а другий Захід відмовився вводити в експлуатацію через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вибухи сильно пошкодили труби, відбулися майже одночасно, і, за оцінкою попереднього слідства, мали ознаки диверсії. Тоді пошкоджень зазнали три з чотирьох ниток газопроводів.

У листопаді минулого року американське видання The Washington Post із посиланням на джерела, зокрема на українських та європейських чиновників, повідомило, що підрив "Північних потоків" у Балтійському морі у вересні 2022 року координував український полковник Сил спецоперацій Роман Червінський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 07.02.2024 13:02