Фото: Nord Stream

Швеція планує завершити розслідування підриву російського газопроводу "Північний потік", — німецькі ЗМІ

Швеція планує зупинити розслідування підриву російського газопроводу "Північний потік", який стався у 2022 році. Шведський прокурор Матс Люнгквіст офіційно озвучить своє рішення 7 лютого.

Про це пише Expressen, посилаючись на кілька німецьких джерел.

Відомо, що прокурор 5 лютого анонсував, що рішення про попереднє розслідування диверсії проти "Північного потоку" буде ухвалено найближчими днями. Проте він не захотів уточнювати, чи розслідування закриють. 

"Що стосується інциденту, то йдеться про грубий саботаж у міжнародних водах, спрямований проти інфраструктури, власники якої не пов'язані зі Швецією. Шведське розслідування в першу чергу зосереджене на тому, щоб з'ясувати, чи не загрожували будь-яким шведським інтересам або безпеці, наприклад, чи використовувалася шведська територія для здійснення саботажу", — заявив він.

Німецькі ЗМІ Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR і газета Zeit, з якою співпрацює Expressen, переконані, що буде прийнято рішення про закриття розслідування. Журналісти припускають, що шведська влада не змогла знайти конкретного підозрюваного. 

За даними видання, німецькі слідчі тепер сподіваються отримати від Швеції матеріальні докази — фрагменти підірваної труби, оскільки це може зіграти дуже важливу роль для німецького розслідування. 

"Шведська влада тепер може передавати докази та експонати своїм німецьким колегам. Тоді Швеція відмовиться від своїх претензій на судове переслідування і підтримає німецьку процедуру", — пише Süddeutsche Zeitung.

Нагадаємо, у вересні 2022 року на російських газопроводах "Північний потік" і "Північний потік-2" у водах Швеції і Данії сталися вибухи. Перший із газогонів був робочим, а другий Захід відмовився вводити в експлуатацію через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Вибухи сильно пошкодили труби, відбулися майже одночасно, і, за оцінкою попереднього слідства, мали ознаки диверсії. Тоді пошкоджень зазнали три з чотирьох ниток газопроводів.

У листопаді минулого року американське видання The Washington Post із посиланням на джерела, зокрема на українських та європейських чиновників, повідомило, що підрив "Північних потоків" у Балтійському морі у вересні 2022 року координував український полковник Сил спецоперацій Роман Червінський.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.02.2024 18:52