Фото: Pixabay

Підтримка енергосектору: ЄІБ найближчим часом може виділити Україні €250 млн

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) найближчим часом схвалить пакет підтримки для України на 250 мільйонів євро. Кошти спрямують на відновлення енергетичного сектору.

Про це повідомляє Міністерство фінансів за підсумками онлайн-зустрічі міністра фінансів Сергія Марченка з головою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надею Кальвіно та головою представництва ЄІБ в Україні Жаном Ерік де Загоном, яка відбулася 22 липня.

Сторони обговорили стан впровадження програм співпраці, а також нові проекти підтримки. Уряд України та ЄІБ ретельно працюють над підготовкою нових фінансових угод.

"Європейський інвестиційний банк системно підтримує Україну у пріоритетних напрямах. І ми продовжуємо працювати над розширенням нашого партнерства. Загалом обсяг ініціатив ЄІБ у державному секторі складає 26 проектів обсягом 5,3 мільярда євро", — зазначив Марченко

За його словами, обсяг портфеля спільних проектів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці та сягає понад сім мільярдів євро. З початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ у всіх напрямах становить близько два мільярди євро. Фінансова підтримка спрямовується на забезпечення пріоритетних потреб країни, у тому числі та відновлення критичної інфраструктури та відновлення енергосистеми.

Міністр фінансів наголосив на нагальній потребі у підтримці енергетичного сектору України, а також розробці нових проектів з відновлення та розвитку електроенергетики в Україні. Очікується, що ЄІБ найближчим часом схвалить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму 250 мільйонів євро.

Варто зазначити, що у 2024 році Україна та ЄІБ підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у державному та приватному секторах економіки України. У Меморандумі визначено пріоритетні напрями співпраці на найближчі 10 років.

Нагадаємо, нещодавно міністр економіки інформував, що Європейський банк реконструкції та розвитку надасть Україні кошти на посилення енергетичної безпеки. Йдеться про 200 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.07.2024 19:25