Сергій Марченко та Арвід Тюркнер. Джерело: Мінекономіки

Європейський банк виділить Україні 200 млн євро: на що спрямують кошти

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Україні кошти на посилення енергетичної безпеки. Йдеться про 200 мільйонів євро.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко, передає Мінекономіки.

Вказується, що 16 липня український міністр та керуючий директор ЄБРР Арвід Тюркнер підписали договір гарантії, згідно з яким Україна отримає 200 мільйонів євро від Європейського банку на підтримку НАК "Нафтогаз України" у створенні стратегічних резервів природного газу і підтримку енергетичної безпеки.

"ЄБРР є лідером у підтримці ініціатив для забезпечення стабільності функціонування енергетичного сектору України. Вдячний за розуміння нагальних потреб України та ухвалення необхідних рішень. Сьогоднішнє підписання є важливим кроком для посилення енергетичної стабільності України в умовах війни", — зазначив Марченко.

Після підписання договору сторони провели робочу зустріч щодо стану реалізації спільних проектів та подальших пріоритетів співпраці. Станом на сьогодні на стадії реалізації в державному секторі знаходиться 10 спільних з ЄБРР проектів загальним обсягом 2,1 мільярда євро.

"ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з банком ми впроваджуємо проекти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі", — підкреслив міністр. 

Він додав, що з початку повномасштабного вторгнення допомога ЄБРР у всіх напрямах сягнула майже чотири мільярда євро. Банк значно збільшив обсяги фінансування України відтоді, як Росія розпочала повномасштабну війну, і має намір продовжувати інвестувати в Україну від 1,5 до двох мільярда євро щорічно. 

Пріоритетними сферами для залучення подальших інвестицій залишатимуться підтримка енергетичного сектору, в тому числі інвестиції у відновлювані джерела енергії, відновлення інфраструктури та підтримка приватного сектору.

Нагадаємо, у червні ЄБРР виділив Україні 300 мільйонів євро. Кошти спрямували на ремонт пошкоджених від російських атак енергетичних об'єктів. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2024 13:40