Колаж kremen.today

Підвищення цін на продукти, пальне та комунальні послуги: чого чекати українцям у липні

У липні 2023 року на українців чекає низка змін. Вони стосуватимуться різних сфер: скасовується карантин, введений через пандемію COVID-19, "Доступні ліки" продаватимуть лише за електронним рецептом, а тарифи на водопостачання зростуть у вартості.

TrueUA розповідає про основні нововведення з 1 липня у країні й до чого готуватися громадянам.

Підвищення пенсій

Черговий етап перерахунку пенсій відбудеться у липні. Цього разу надбавки отримають держслужбовці, працівники органів місцевого самоврядування, народні депутати та науковці. У середньому пенсії для цих категорій громадян зростуть на 19,7%.

Проте розмір доплат також залежатиме від розміру пенсії. Перерахунок відбудеться автоматично, звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

Ціни на продукти

У липні ціни на продукти піднімуться на 3-5% — найвідчутніше здорожчання очікується овочів та фруктів. За даними Державної служби статистики, подорожчання відбудеться через підвищення тарифів на світло і воду, а також через подорожчання палива. Крім цього, на підвищення цін може вплинути теракт на Каховській ГЕС, адже через це Україна втратила частину врожаю.

Вступна кампанія-2023

У липні для випускників шкіл розпочнеться вступна кампанія. З 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, а 3 липня можна буде зареєструватися на творчі конкурси та співбесіди для вступу на деякі спеціальності. Окрім цього, 19 липня виші почнуть приймати заяви абітурієнтів.

Скасування карантину

З 1 липня в Україні офіційно завершується дія карантину та надзвичайної ситуації, які були введені в березні 2020 року через пандемію коронавірусу. Карантинні заходи по всій країні скасують.

"Доступні ліки" лише за електронним рецептом

Починаючи з 1 липня, в Україні повертають в дію норму, згідно з якою лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуться лише за електронним рецептом. Ця норма була запроваджена ще у 2019 році, однак з початком повномасштабної війни РФ проти України уряд дозволив виписувати та відпускати "Доступні ліки" за паперовим рецептом. Це було необхідно, щоби забезпечити швидкий доступ до необхідних медичних препаратів.

З 1 липня 2023 року паперовий рецепт в рамках програми "Доступні ліки" буде діяти лише на тимчасово окупованих територіях, прифронтових територіях й там, де ведуться активні бойові дії.

Тарифи на електроенергію 

Тарифи на електрику в Україні суттєво подорожчають з 1 липня. Хоча ціни на світло підняли ще у червні, проте українці відчують підвищення в липні, коли отримають платіжки за минулий місяць.

Відомо, що з 1 червня в Україні прийняли єдиний тариф на електроенергію для населення, який майже вдвічі вищий за попередній — 2,64 гривні за кВт-год. Проте для малозабезпечених сімей залишаться субсидії.

Тарифи на воду

Цього місяця підвищуються тарифи на воду. Вартість комунальної послуги зросте в середньому на 32% (залежно від водоканалу). У кожній області встановлені свої ціни, але в середньому платіжка за воду на сім'ю з трьох осіб зросте на 62 гривні на місяць.

У столиці тариф на воду збільшиться на 10,75 гривні (з ПДВ).

Для киян з 1 липня вартість одного кубометра води в цілому обійдеться в 41,136 грн/м³:

  • централізоване водопостачання 22,884 грн/м³ з ПДВ;
  • централізоване водовідведення 18,252 грн/м³ з ПДВ.

Для жителів Одеси вартість води зросте з 35,15 до 44,86 грн/м³, у Вінниці — з 25,62 до 47,75 грн/м³, у Дніпрі — з 31,36 до 38,79 грн/м³, в Ужгороді — 54,57 грн/м³. Проте тарифи на воду для міст, які найбільше постраждали від бойових дій, залишаться незмінними. Зміни не торкнуться Херсона, Харкова та Миколаєва.

Також відомо, що підвищення вартості водопостачання відбудеться у два етапи — 1 липня та 1 вересня. Влада пояснила підвищення тарифів тим, що останнім часом збільшились витрати на електроенергію, було підвищено заробітну плату, подорожчали реагенти для очищення води

Подорожчання бензину

З 1 липня мережі АЗС почнуть підвищувати ціни на бензин через повернення довоєнних податків на паливо. Навесні 2022 року скасували акцизи та знизили ПДВ. Йдеться про підвищення ПДВ з 7% до 20%. Ці зміни можуть додати дизелю шість гривень на літрі, а бензину — 10 гривень.

Виплати потерпілим внаслідок підриву Каховської ГЕС

Виплати організовуватимуть Херсонська та Миколаївська обласні військові адміністрації. Для допомоги постраждалому населенню внаслідок підриву Каховської ГЕС уряд виділив їм 564,87 мільйона гривень. Окрім цього, всім постраждалим додатково виплатять по 6 600 гривень від Міжнародної організації з міграції ООН.

Соціальні виплати для осіб з інвалідністю

Виплати отримають і особи з інвалідністю та учасники бойових дій. Суми будуть такими:

  • особи з І групою інвалідності — до 13 604,50 гривень (підвищення на 429 гривень);
  • особи з інвалідністю ІІ групи — до 10 988,25 гривні (підвищення на 346,50 гривень);
  • особи з інвалідністю ІІІ групи — до 7 534,80 гривень (підвищення на 237,60 гривень);
  • учасники бойових дій — до 4 395,30 гривень (підвищення на 138,60 гривень).

Нагадаємо, на період літніх канікул проїзд у транспорті Києва буде платним для школярів. З 1 липня по 31 серпня за проїзними знижка становитиме 75%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.07.2023 07:30