Фото ілюстративне. Джерело: weukraine

Пил із Сахари знову дістався України

У середу, 24 квітня, пил із пустелі Сахара, який вчора спостерігали у Греції, дістався до України. Пил залишатиметься в атмосфері над нашою країною аж до п'ятниці.

Про це повідомляє "Укргідрометцентр".

Синоптики зазначають, що на супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором, він чітко прослідковується над південними та центральними районами та поширюється у напрямку Півночі країни.

Супутниковий знімок розповсюдження пилу з Сахари

На фото: супутниковий знімок розповсюдження пилу з Сахари над Європою. Джерело: "Укргідрометцентр"

"Оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими", — пишуть в "Укргідрометцентрі".

Згідно з прогнозами синоптиків, пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці, а вже з п'ятниці на суботу відступить на схід, внаслідок чого атмосфера від нього очиститься.

Наприкінці березня з південного заходу України розповсюджувалося тепле повітря з Африки, а вже в перші дні квітня до країни дістався також й пил із Сахари. Синоптики попереджували, що цей пил може завдати шкоди людському здоров'ю, а особливо небезпечний для людей з респіраторними захворюваннями, дітей та для громадян похилого віку. 

Нагадаємо, раніше прес-секретарка "Укргідрометцентру" Наталія Птуха заявила, що присутність у європейських країнах піску із Сахари була зумовлена тим, що територією пустелі проходив атмосферний фронт. Саме він спровокував піщану бурю. Вона підкреслила, що до України на початку квітня дійшла тільки дрібнодисперсна частинка — пил із верхніх шарів атмосфери.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.04.2024 13:31