Фото: Офіс президента

Питання не "якщо", а "коли": Столтенберг зробив заяву щодо вступу України в НАТО

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що Україна неодмінно стане членом НАТО.

У своєму зверненні з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну генсек наголосив, що наша зараз ближче до членства в Альянсі, аніж будь-коли раніше.

"Сьогодні виповнюється два роки, як російські танки вкотилися в Україну. Початок найбільшої війни в Європі після Другої світової війни. Дозвольте мені почати з вшанування всіх тих хоробрих українців, які полягли або були поранені, захищаючи свою Батьківщину", — зазначив він.

Водночас Столтенберг зауважив, що ситуація на полі бою залишається вкрай важкою, а російський диктатор Володимир Путін досі хоче захопити Україну. 

"Мета президента Путіна — підкорити Україну — не змінилася. І немає жодних ознак того, що він готується до миру. Але ми не повинні падати духом. Україна знову й знову демонструє неабияку майстерність та запеклу рішучість", — зазначив Столтенберг.

Генсек також зауважив, що попри побоювання і песимістичні прогнози "Україна не розвалилася за кілька тижнів". Навпаки українська армія змогла відбити половину територій, які були захоплені Росією, відтіснити ворога від значної частини Чорного моря та завдати великих втрат військам країни-агресорки.

"Але найголовніше — Україна зберегла свою свободу і незалежність. Це стало можливим завдяки мужності й рішучості, які були посилені масштабною військовою та економічною допомогою від союзників по Альянсу. Лише протягом минулих днів і тижнів союзники оголосили про нові пакети допомоги на мільярди доларів. Вони включають такі ключові сили і засоби, як артилерійські боєприпаси, засоби протиповітряної оборони і бойові катери. А також обладнання і запасні частини для літаків F-16, безпілотники і обладнання для розмінування", — зазначив Столтенберг.

Він також додав, що кремлівський диктатор розпочав війну, бо хотів закрити двері перед НАТО і позбавити Україну права вибирати власний шлях, але він домігся прямо протилежного: Україна тепер ближча до НАТО, ніж будь-коли.

"Ми допомагаємо зробити ваші сили все більш сумісними з союзниками. Ми разом відкриємо новий Спільний центр аналізу, навчання та освіти в Польщі. І ми поглиблюємо наші політичні зв’язки через Раду Україна — НАТО, де ми разом консультуємося та приймаємо рішення. Україна вступить до НАТО. Питання не в якщо, а в коли", — наголосив генсек НАТО.

Нагадаємо, 24 лютого у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу у Брюсселі пройшла церемонія з нагоди другої річниці повномасштабного вторгнення Росії на територію України. У ході заходу учасники вкотре наголосили на підтримці України та хвилиною мовчання вшанували пам'ять захисників та мирних українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.02.2024 14:42