Фото ілюстративне. Джерело: The Times of Israel

Почало діяти перемир’я між Ізраїлем і ХАМАСом: що планують встигнути сторони за чотири дні

У п’ятницю, 24 листопад, о сьомій ранку за місцевим часом набуло чинності чотириденне перемир'я. Його уклали за посередництва Катару Ізраїль і ХАМАС.

Про це повідомив The Times of Israel.

"За декілька годин до тимчасового припинення вогню в ізраїльських містах, що межують із Газою, залунали ракетні сирени. Також з’явилися повідомлення про інтенсивні обстріли Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) по всій Газі, оскільки ізраїльські військові прагнули максимально просунути свою місію проти ХАМАСу в останні години перед паузою", — йдеться в повідомленні.

За даними катарських посередників, о 16:00 звільнять 13 заручників, яких утримували в Газі, а потім невизначену кількість палестинських ув'язнених з ізраїльських в'язниць.

Протягом наступних чотирьох днів щонайменше 50 жінок і дітей планується звільнити, приблизно 190 залишаться в руках палестинських бойовиків. За цей же період очікується звільнення 150 палестинських ув'язнених — переважно жінок і неповнолітніх, деяких засуджених за замах на вбивство.

Угода стимулює звільнення додаткових заручників, при цьому Ізраїль погоджується на додатковий день перемир’я для кожних десяти додаткових заручників, звільнених ХАМАСом.

"Угода також забезпечить надходження палива та гуманітарних постачань до Гази під час паузи, що стане першим припиненням бойових дій відтоді, як ХАМАС розпалив війну майже сім тижнів тому, коли його терористи напали на південь Ізраїлю 7 жовтня, убивши близько 1 200 людей, більшість із них цивільні, та захопили 240 заручників", — зазначили журналісти.

Нагадаємо, 23 листопада міністр оборони Ізраїля Йоав Галант заявив, що армія Ізраїлю планує воювати з бойовиками ХАМАСу щонайменше два місяці після короткого перемир'я. Ізраїльські військові посилять бойові дії у Секторі Гази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.11.2023 09:38