Фото: СБУ

Погрожували насильством: на Херсонщині затримали організаторів "референдуму"

Працівники Служби безпеки України викрили та затримали чотирьох організаторів незаконного "референдуму" у Херсонській області. Колаборанти погрожували людям насильством та катівнями.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За даними правоохоронців, зрадниками виявилися місцеві жителі, які на початку повномасштабного вторгнення добровільно пішли на співпрацю з ворогом та отримали "посади" в окупаційних адміністраціях. Їх призначити до складу створених окупантами "дільничних виборчих комісій". Вони повинні були сфабрикувати результати фейкового "референдуму".

Для цього колаборанти у супроводі озброєних рашистів обходили помешкання місцевих жителів та вимагали надати персональні дані. Потім людей змушували прийти на "виборчі дільниці" і "проголосувати" на користь Кремля. У разі відмови — застосовували психологічний тиск та погрожували насильством, а також ув’язненням до російських катівень.

"Після звільнення частини регіону зловмисники намагались "загубитися" серед жителів громад і таким чином спробувати уникнути правосуддя. Однак, їм це не вдалося. Зловмисникам оголосили підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 ККУ (колабораційна діяльність). Суд обрав їм міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідство триває", — повідомили в СБУ.

Нагадаємо, 22 лютого Служба безпеки України затримала російського пропагандиста, який переховувався на території Свято-Благовіщенського чоловічого монастиря УПЦ (МП). Минулого року йому вже повідомили підозру в держаній зраді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.02.2023 14:51